Foto: Radio 2

Herentals wil overlast leegstaande lompenfabriek in stationsbuurt streng aanpakken

De stad Herentals wil de overlast in en rond een oude, leegstaande lompenfabriek streng aanpakken, zeker na een brand dit weekend in het gebouw. Buurtbewoners kloegen al langer over verdachte dingen die in de fabriek gebeurden. Voor het stadsbestuur is de maat vol. "Het is niet veilig om er te wonen, we gaan hiermee aan de slag", belooft burgemeester Mien Van Olmen (CD&V).

De brandweer werd zaterdagochtend opgeroepen voor een brand in de leegstaande lompenfabriek in de Markgravenstraat, in de buurt van het station van Herentals. Die blijkt begonnen te zijn omdat iemand in een oude smeerput in de hal afval in brand had gestoken. Toen de brandweer, de politie en de burgemeester ter plaatse kwamen, stelden ze tot hun verrassing vast dat er mensen wonen in de leegstaande fabriek, ook al is dat verboden. De meeste bewoners gingen meteen lopen. 

De brand brengt alles in een stroomversnelling, dit baart me zorgen als burgemeester

Mien Van Olmen (CD&V), burgemeester Herentals

Buurtbewoners kloegen al langer over verdachte zaken die in de fabriek gebeurden. "Er zijn regelmatig meldingen van geluidsoverlast, lawaai, rook en ga zo maar door", zegt burgemeester Van Olmen. De brand van zaterdag brengt alles in een stroomversnelling. "Dit baart me zorgen als burgemeester. Het gebouw is niet geschikt voor bewoning en het is er niet veilig. We gaan grondig onderzoeken welke activiteiten er plaatsvinden en nemen snel de nodige maatregelen."

Het stadsbestuur gaat nu samen met brandweer en politie bekijken wat er moet gebeuren. "Brandveiligheid is een sterk argument om snel maatregelen op te leggen. Maar er zijn ook bestuurlijke maatregelen mogelijk, omdat op die plek afval opgeslagen wordt. Dit moet aangepakt worden."

Op termijn zou de eigenaar plannen hebben om op die plek woongelegenheden te voorzien. 

Meest gelezen