Kringloopwinkels Meetjesland tijdelijk dicht: “Personeel voelt zich onveilig en afsprakensysteem is moeilijk”

De 5 kringloopwinkels in het Meetjesland sluiten 2 weken. Nu de coronabesmettingen toenemen, voelt het personeel er zich niet langer veilig. Volgens de winkels is het ook niet haalbaar om snel een afsprakensysteem op poten te zetten. “Over 2 weken bekijken we of we dan open kunnen”, klinkt het. 

Vorige week werd duidelijk dat in het kader van de verstrengde coronamaatregelen de niet-essentiële winkels op afspraak moeten werken. Dat kan via een afsprakensysteem online of met een systeem ter plekke. De 5 kringloopwinkels van het Meetjesland zien dat niet zitten en sluiten daarom voor 2 weken. 

Bezorgdheid bij personeel

“Ons personeel is erg bezorgd door de stijgende coronacijfers en ze voelen zich niet veilig in de winkel”, zegt Ronny Vandeputte van de kringloopwinkel. “We hebben al een aantal besmettingen gehad, en als we heel goed luisteren naar wat de wetenschappers zeggen dan is het nu het moment om voorzichtig te zijn. Bovendien is het voor ons ook niet haalbaar om snel een afsprakensysteem op poten te zetten en weten we niet of we voldoende inkomsten kunnen genereren als we minder klanten mogen toelaten.”

Online reservatiesysteem

De komende 2 weken zal de kringloopwinkel bekijken of ze een online reservatiesysteem kunnen uitrollen en ze misschien toch kunnen opengaan vanaf de tweede helft van april. “Al vraag ik me af of onze klanten daar iets mee zijn”, gaat Vandeputte verder. “Onze klanten komen over het algemeen  niet op afspraak. Het zijn mensen die komen snuisteren en ontdekkingen doen. Op afspraak is dat heel wat minder charmant.”

Grote inzameling

Vandeputte haalt, behalve de bezorgdheid van het personeel en de moeilijkheden met een reservatiesysteem, ook nog het probleem van inzameling aan: “Mensen kunnen bij ons spullen afgeven die wij dan verkopen, maar als de zaken niet goed draaien, dan krijgen we een opstapeling van inzamelingen. Als je 1.000 kilogram verzamelt, en er wordt maar 30 kilogram verkocht, dan raken de magazijnen overvol. Op dit moment hebben we zelfs nog altijd heel veel spullen liggen van de eerste lockdown. De combinatie van al die factoren maakt het niet evident om open te blijven”, aldus Vandeputte.

De kringloopwinkels werken nog wel met recyclageparken en de inzamelingen die gepland zijn, worden nog uitgevoerd. Het grootste deel van de medewerkers staat wel op werkloosheid door overmacht. Het gaat om de winkels in Eeklo, Aalter, Lievegem, Assenede en Maldegem. 

Meest gelezen