Laagste temperatuur ooit is eind 2018 gemeten tijdens "superstorm" en bedroeg -111 graden Celsius

De laagste temperatuur ooit gemeten op aarde is 111 graden Celsius onder nul, en werd gemeten aan de bovenkant van een zware storm boven de Stille Oceaan eind 2018. Tot die conclusie komen wetenschappers na nieuw onderzoek. 

De bevindingen van het onderzoek zijn gepubliceerd in het wetenschappelijke magazine Geophysical Research Letters. 

De extreme temperatuur werd geregistreerd door een speciaal toestel in de Amerikaanse weersatelliet NOAA-20, een VIIRS-sensor (Visible Infrared Imaging Radiometer) die werkt met infraroodbeeld. Na verder onderzoek komen de wetenschappers dus uit op -111 graden Celsius. Wellicht is het de laagste temperatuur die ooit is geregistreerd op aarde.

De lage temperatuur kwam tot stand tijdens een tropische storm die zich ontwikkelde in de buurt van de evenaar boven de westelijke Stille Oceaan. Wanneer lucht naar boven wordt gezogen in de atmosfeer, gaat die in principe tot de troposfeer, waar de kolom uitvlakt en zich in de breedte verspreidt. Maar bij een heel krachtige storm kan de lucht zich door het plafond van de troposfeer, de tropopauze, boren. De tropopauze vormt de overgang tussen de troposfeer en de nog hogere stratosfeer(lees door onder het twitterbericht)

Bij een heel hevige storm kan de opgaande kolom zich door de tropopauze boren tot in de stratosfeer

Tijdens die storm op 29 december 2018 werd de lucht tot in de stratosfeer gezogen, een fenomeen dat in het Engels overshooting top (OT) heet. De hoogste wolken reikten toen tot 20,5 kilometer boven de zeespiegel. OT's zijn vrij normaal, we hebben ze ook in West-Europa. "Maar dit was een heel grote OT. Je moet weten dat een OT ongeveer 7 graden Celsius afkoelt per kilometer boven de tropopauze, en deze was 13 of 14 graden kouder dan de tropopauze", vertelt Simon Proud van Oxford University aan de BBC.  

Klimaatverandering

De storm was zo krachtig omdat het zeewater zo warm was, en kreeg wellicht ook een extra duwtje door bepaalde tijdelijke windstromen. Maar onderzoekers gaan er toch van uit dat dit soort zware stormen met heel lage temperaturen vaker gaat voorkomen door de klimaatopwarming. 

Nu al blijkt uit data dat ze steeds vaker voorkomen, en dat zal dus tot meer extreem weer leiden. Hoe kouder de storm, hoe meer kans op bliksems en overstromingen. "De beschreven storm vond plaats in the middle of nowhere, en gelukkig maar", zegt Proud daarover. "Als je er was geweest, had je wellicht een pak hagel op je hoofd gekregen, en veel bliksemschichten gezien. Het ziet ernaar uit dat die superstormen de laatste 20 jaar iets meer voorkomen."   

De superstorm ontwikkelde zich in niemandsland, en gelukkig maar

Meest gelezen