Sohl

Leuven verbiedt lachgas als roesmiddel: "Kan leiden tot hersen- of longschade of verlamming" 

De stad Leuven wil het misbruik van lachgas als roesmiddel bij jongeren aan banden leggen. Daarom komt er in Leuven een verbod op het verhandelen, bezitten en verbruiken van lachgas als roesmiddel. 

"De Leuvense politie ziet het gebruik van lachgas alsmaar toenemen",  zegt burgemeester Mohamed Ridouani (Vooruit). "De voorbije maanden werden er lege capsules op straat aangetroffen en waren er verschillende  jongeren onder invloed. Echter is lachgas zeer gevaarlijk. Het inhaleren zorgt voor een korte roes. Maar die paar minuten euforie kunnen op lange termijn en bij veelvuldig gebruik zeer schadelijke gevolgen hebben,” zegt burgemeester Mohamed Ridouani. “Van evenwichtsstoornissen, verwardheid of flauwvallen tot permanente hersen- of longschade, verlamming…”

Om dat misbruik nu tegen te gaan besliste Leuven om het politiereglement aan te passen. "Wie lachgas bezit, verhandelt of gebruikt, riskeert voortaan een GAS-boete", zegt Ridouani. "De verkoop aan minderjarigen is bij wet al verboden sinds 5 maart. Ook wie rijdt onder invloed van lachgas zal bestraft worden. Want helaas is dat een groot probleem. Uit onderzoek blijkt dat één op de zeven jonge bestuurders rijdt onder invloed van lachgas. Wie wordt betrapt, moet zijn rijbewijs onmiddellijk inleveren."

Meest gelezen