Liveblog - Intensivist Geert Meyfroidt: "95 procent van alle bedden op intensieve zorg ligt vol"

1.900 van de 2.000 bedden op de diensten intensieve zorg in ons land zijn momenteel ingenomen, zegt intensivist Geert Meyfroidt. Johnson & Johnson levert vanaf 19 april vaccins in Europa. Ons land rekent op 5 miljoen dosissen van het vaccin. De federale regering kondigde ondertussen aan dat er gratis sneltesten komen voor alle bedrijven waar niet kan worden getelewerkt. 

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Bovenaan onze liveblog pinnen we de belangrijkste berichten vast. Daaronder vind je de meest recente updates.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Intensivist Geert Meyfroidt: “95 procent van alle bedden op intensieve ligt vol”

Geert Meyfroidt, voorzitter van de Belgische vereniging voor Intensieve Geneeskunde en zelf intensivist in het UZ Leuven, waarschuwde in “De afspraak” vanavond dat de situatie op de afdelingen intensieve zorg erg zorgwekkend is. 

“Momenteel zijn ongeveer 1.900 van de 2.000 bedden op intensieve zorg in ons land bezet (covid- en niet-covidpatiënten opgeteld, red.). Dat betekent dat er niet in elk ziekenhuis nog bedden op overschot zijn.”

In totaal liggen er nu 739 covidpatiënten op intensieve zorg en dat aantal blijft elke dag stijgen. “We proberen de reguliere zorg zoveel mogelijk te laten doorgaan, maar elke covidpatiënt die erbij komt, duwt geleidelijk aan een niet-covidpatiënt weg”, zegt Meyfroidt.

Meyfroidt waarschuwt dat we absoluut moeten vermijden dat er extra bedden op intensieve zorg moeten worden bijgecreëerd. “Dat hebben we ook in de eerste en tweede golf moeten doen, maar je krijgt dan echt een overbelasting van het systeem. We hebben gezien dat er tijdens de eerste golf in die extra bedden ongeveer 6 procent meer sterfte was.”

Ter vergelijking: op de piek van de eerste golf lagen er 1.280 covidpatiënten op intensieve zorg, op de piek van de tweede golf waren er dat bijna 1.500.

Herbekijk het volledige gesprek met Geert Meyfroidt uit "De afspraak":

Videospeler inladen...

Johnson & Johnson start op 19 april met leveringen in Europa

Johnson & Johnson start op 19 april met het leveren van vaccins in Europa. Dat meldt het bedrijf zelf. Ons land rekent op zo'n 5 miljoen dosissen van het vaccin, dat ontwikkeld is door zijn Belgische dochter Janssen Pharmaceutica.

Hoe werkt het vaccin? En waarom is maar één prik nodig? Ontdek het hier:

Joe Biden: "Oorlog tegen COVID-19 is nog lang niet gewonnen"

De Amerikaanse president Joe Biden heeft gewaarschuwd dat de oorlog tegen COVID-19 "nog lang niet gewonnen is". Dat zei hij vanuit het Witte Huis. In de VS lijkt de pandemie, net zoals in veel andere landen, opnieuw aan kracht te winnen.

De voorbije week werden er dagelijks bijna 60.000 nieuwe besmettingen met het coronavirus vastgesteld, een stijging in vergelijking met de weken voordien. Biden wil de vaccinatiecampagne daarom ook versnellen: tegen 19 april zou 90 procent van de volwassen Amerikaanse bevolking in aanmerking komen voor een eerste prik van het vaccin.

Biden zei tevreden te zijn met de versnelling, maar waarschuwt Amerikanen om op hun hoede te blijven voor het virus. "De oorlog tegen COVID-19 is nog lang niet gewonnen. Draag maskers, het is onze plicht voor het vaderland. Geef nu niet op, dit is niet het moment om te vieren", aldus de president, die eraan herinnerde dat dagelijks bijna 1.000 Amerikanen sterven aan het virus.

Turkije scherpt coronamaatregelen opnieuw aan

Turkije scherpt de coronamaatregelen aan om de verspreiding van het virus tegen te gaan. Dat zei president Recep Tayyip Erdogan. Maar liefst 58 van de 81 provincies zijn momenteel "zeer risicovolle zones".

Ongeveer 80 procent van de 84 miljoen inwoners woont in deze rode zones, aldus Erdogan. Daarom worden onder meer gemeenschappelijke maaltijden tijdens de Ramadan verboden, net zoals vorig jaar. Ook massabijeenkomsten in tenten en andere plaatsen zijn verboden tijdens de vastenmaand. In de rode gebieden geldt in het weekend ook een verstrengde avondklok. Tijdens de week blijft de "gewone" avondklok tussen 21 uur en 5 uur van kracht. Restaurants en cafés blijven geopend, maar wel met een capaciteit van 50 procent.

Turkije telt gemiddeld ongeveer 30.000 besmettingen per dag. Het totale aantal besmettingen ligt intussen al boven 3,2 miljoen, meer dan 31.000 mensen stierven aan het virus. Intussen zijn wel al 15 miljoen doses van het Chinese Sinovac-vaccin toegediend.

Aantal patiënten op intensieve zorg in Frankrijk hoger dan tijdens piek van tweede golf

Op dit moment hebben in Frankrijk 4.974 patiënten intensieve verzorging nodig. Dat aantal ligt hoger dan tijdens de piek van de tweede golf. Op 16 november waren er 4.903 bedden op intensieve zorg bezet. Dat meldt het Franse ministerie van Volksgezondheid.

De piek van tijdens de eerste golf is nog niet bereikt. Toen lagen er op een bepaald moment meer dan 7.000 mensen op intensieve zorg.

Bekende en onbekende inwoners van Kortrijk, Harelbeke en Kuurne moeten mensen overtuigen om zich te vaccineren

Kortrijk, Harelbeke en Kuurne starten een campagne die mensen moet motiveren om zich te laten vaccineren. Er komen affiches van een 40-tal streekgenoten die elk met een eigen slogan oproepen om een prik te laten zetten. “Het is belangrijk voor de samenleving dat we meegaan in dit vaccinatieverhaal”, zegt ambassadeur en student-ondernemer Jotte Malisse uit Kortrijk.

Lees hier meer:

Gratis sneltesten voor bedrijven waar niet kan worden getelewerkt

Er komen gratis sneltesten voor alle bedrijven waar niet kan worden getelewerkt. Dat zegt minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit). "Herhaaldelijk preventief testen in bedrijven doe je best met snelle antigeentests. Daarom doen we vanuit de federale regering een aanbod waarvan ik denk dat het genereus is."

“Bedrijven kunnen tot 1 mei een gratis hoeveelheid sneltesten aanvragen om het personeel dat niet kan telewerken 2 keer per week te testen en dat gedurende 4 weken.” De aanvraag kan door de bedrijfsarts worden ingediend, laat Vandenbroucke nog weten.

Ons land heeft momenteel 570.000 sneltests beschikbaar en heeft nog eens een half miljoen extra tests besteld. 

Sneltesten zijn vergelijkbaar met de klassieke PCR-test. De test gebeurt met een neuswisser en moet dus worden uitgevoerd door medisch personeel. Het  resultaat is wel al na 15 minuten beschikbaar. Deze testen zijn - zeker als je negatief test - minder betrouwbaar dan de PCR-testen. 

Coronacommissaris Pedro Facon benadrukte dat werknemers niet kunnen worden verplicht om een sneltest te laten afnemen op het werk.

Meest gelezen