Foto: gemleente Malle

Malle start met tijdelijke zorgunits in de tuin: "Ideaal voor mantelzorgers die weinig plaats hebben in hun huis"

Inwoners van de gemeente Malle kunnen vanaf nu een tijdelijke zorgunit aanvragen om in hun tuin te laten zetten. De zorgunit is een klein huisje waar mensen die zorg nodig hebben tijdelijk kunnen verblijven, in de tuin van hun mantelzorger. "Sinds het begin van de coronacrisis krijgen we daar heel wat vragen over", vertelt schepen Sanne Van Looy (N-VA) op Radio 2 Antwerpen. 

Inwoners van de gemeente Malle kunnen vanaf nu een aanvraag indienen om een tijdelijke zorgunit in de tuin te laten plaatsen voor zorgbehoevende familieleden. "Zorgwonen bestaat al, maar dat wil dan zeggen dat je je eigen huis moet gaan verbouwen. Dan lopen de kosten natuurlijk op. Ook voor de privacy is dat niet altijd ideaal. Met een zorgunit in de tuin duiken die problemen niet op", zegt schepen van Ruimtelijke Ordening Sanne Van Looy (N-VA).

Volgens Van Looy verloopt het plaatsen van zo'n zorgunit erg gemakkelijk. "Een gespecialiseerd bedrijf komt de kant-en-klare unit plaatsen in de tuin. Hier kan de patiënt dan in verblijven zolang hij of zij verzorging krijgt. Wanneer de zorg is afgerond, komt datzelfde bedrijf de unit opnieuw ophalen."

Het verschil met kangoeroewonen is dat de zorgunits echt tijdelijk zijn

Sanne Van Looy, schepen van Ruimtelijke Ordening (N-VA)

Het mag dan een beetje op kangoeroewonen lijken, toch merkt Van Looy duidelijke verschillen. "Eerst en vooral zijn er bij kangoeroewoningen meer doelgroepen mogelijk, bijvoorbeeld een gehandicapt kind of een oudere persoon. En ten tweede gaat het daar vaak niet over tijdelijke zorg. Bij zorgunits is dat absoluut wel de bedoeling. Want als er veel tuinen gaan zijn met zorgunits, heeft dat natuurlijk een ruimtelijke impact."

Volgens Van Looy is Malle de eerste gemeente in de provincie Antwerpen die de tijdelijke zorgunits introduceert.

Meest gelezen