Een Mozambikaanse vrouw met haar baby in het vissersdorp Paquitequete nabij de provinciehoofdstad Pemba, waarheen duizenden burgers uit Palma zijn gevlucht.
AFP or licensors

Terreurgroep IS eist bloedbad in Mozambique op: meer dan 100 doden na jihadistische aanval op havenstad Palma

De terreurgroep IS heeft de aanval op de Mozambikaanse havenstad Palma opgeëist. Daarbij zijn al zeker meer dan 100 mensen om het leven gekomen. Jihadisten vielen vorige woensdag de stad aan en de gevechten zijn nog altijd aan de gang. Duizenden mensen zijn in paniek weggevlucht. Voor de kust is een enorm gasveld. "De lokale bevolking krijgt daar weinig van, en dat is een van de redenen voor het jarenlange geweld in de regio", zegt correspondente Elles van Gelder. 

De exacte tol van de aanval op de Mozambikaanse havenstad Palma is nog niet duidelijk. Sinds een jihadistische groep vorige woensdag de stad aanviel, zijn duizenden van de zowat 75.000 inwoners op de vlucht geslagen. De Mozambikaanse regering sprak gisteravond alleen van 7 doden. Dat ging om mensen die tijdens hun evacuatie uit een hotel in een hinderlaag waren gevallen.

Maar intussen blijkt uit getuigenissen  van wie naar een andere stad, Pemba, is kunnen vluchten, dat er veel meer slachtoffers zijn gevallen. Mensen die met bootjes zijn kunnen vluchten, hebben het over gruwelijke taferelen. Er zouden tientallen lichamen in de stad en op het strand liggen, sommige van de slachtoffers waren onthoofd.

Bekijk de reportage uit "Het Journaal" hier en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Intussen heeft terreurgroep IS de aanval op Palma opgeëist. "IS-strijders hebben de controle van de belangrijke stad Palma overgenomen en meer dan 55 veiligheidsmensen gedood", staat in een persbericht te lezen. IS beweert militaire kazernes en overheidswijken te hebben aangevallen.

"Het is een regio die afgeschermd is van journalisten, maar van waaruit ook weinig informatie naar buiten komt, dus we zullen pas in de loop van de volgende dagen te weten komen hoe zwaar de balans is en of de jihadisten de stad nog in handen hebben of niet", zegt correspondent Elles van Gelder vanuit Zuid-Afrika in "De ochtend". De weinige Belgen die in de buurt zijn, bevonden zich ver genoeg van Palma om geen gevaar te lopen, vernam onze redactie.

Beluister het gesprek met correspondente Elles van Gelder in "De ochtend":

Arm en rijk

Bij de slachtoffers zijn plaatselijke burgers, maar ook buitenlandse werknemers.  Voor de kust van Palma ligt een gasinvesteringsveld van meer dan 50 miljard euro, een van de grootste ter wereld. "De Franse energiereus Total, maar ook enkele andere bedrijven waaronder  Exxon Mobile, zijn daar aan het exploreren. En dat is wellicht ook een van de oorzaken voor het geweld dat de laatste jaren alleen is toegenomen en al honderdduizenden mensen op de vlucht heeft gejaagd", zegt onze correspondente van Gelder.

"Dat gebied is miljarden euro's waard. Maar de plaatselijke bevolking ziet er weinig van. Vooral straatarme jongeren worden gerekruteerd. Dat zijn jongeren die ervan uitgaan dat de opbrengsten niet voor hen zijn bedoeld, maar zullen terugvloeien naar het buitenland en naar de hoofdstad Maputo."

Enkele weken geleden werd de groep jihadisten,  plaatselijk ook gekend als Al Shabaab of "de jongeren", op een Amerikaanse terreurlijst gezet van bewegingen met banden met IS. "Daarover bestaat nog veel onduidelijkheid", zei van Gelder eerder vanochtend. "Er is wel een religieuze link, maar het zou ook kunnen dat het om bandieten en smokkelaars die al jaren actief zijn daar in de grensstreek." IS zelf heeft de aanval inmiddels opgeëist.

Het Mozambikaanse leger probeert de controle te herwinnen. Maar zelfs met een Zuid-Afrikaans privébeveiligingsbedrijf en Russische huurlingen is dat tot nog toe niet gelukt. "Er wordt al lang gevraagd of SADC, het samenwerkingsverband van zuidelijk Afrikaanse staten, niet moet inspringen. Nu de vrees groeit dat het geweld zou kunnen oversijpelen naar andere landen, zal dat plan zeker opnieuw op tafel liggen."

Meest gelezen