Radio 2

Oude Duitse luchthaventoren in Poperinge moet uitkijkpunt worden

De stad Poperinge wil van een oude Duitse luchthaventoren uit de Tweede Wereldoorlog een uitkijkpunt maken. Die toren werd daar in 1940 gezet door de Duitse bezetter, maar is in erbarmelijke staat. “We willen het bouwwerk vrijwaren van verder verval en tegelijk ook openstellen voor publiek en toeristen”, zegt burgemeester Christof Dejaeghere (CD&V).

De stad Poperinge wil een nieuwe functie geven aan een oude Duitse luchthaventoren uit 1940. Het bakstenen gebouw is 6 meter op 6 meter groot en 13 meter hoog. “Deze toren is uniek in België en spreekt tot de verbeelding. Tijdens WO II werd de Duitse toren bemand door de Territoriale Wacht voor Luchtafweer”, vertelt Annemie Morisse, onderzoekster van de stad Poperinge.

Aan het begin van de Tweede Wereldoorlog legden de nazi's een vliegveld van 125 hectare aan in de Westvleterseweg. "Verschillende boeren moesten daarvoor land afstaan aan de Duitsers", zegt burgemeester Christophe Dejaeghere (CD&V). “De luchthaven werd uiteindelijk nauwelijks gebruikt.  Eind 1941 werd het terrein opnieuw opgedeeld in groenteakkers waar 1.000 dwangarbeiders waren tewerkgesteld om het Duitse leger van verse groenten te voorzien."

(Lees verder onder de foto)

Stad moet grond eerst onteigenen

De grond waarop de toren staat zal eerst onteigend moeten worden, vooraleer de toren zelf onder handen genomen kan worden. Die grond is namelijk al sinds 1989 eigendom van beenhouwer Gilbert Laseure en zijn vrouw Marie Deweerdt. De grond grenst aan hun woning aan de Westvleterseweg, maar het koppel zal zich verzetten tegen de onteigening. “Al die toeristen zie ik liever niet komen. We zijn bereid om tot het uiterste te gaan", klinkt het.

In het verleden konden een omheining en een weide voor de akker met de toren nieuwsgierigen op afstand houden. Daar wil de stad Poperinge nu een eind aan maken. “Zo willen we het bouwwerk vrijwaren van verder verval en tegelijk openstellen voor publiek en toeristen”, aldus burgemeester Christof Dejaegher.

Meest gelezen