Overleden ceremonieleider krijgt eigen “Last Post” onder Menenpoort

Onder de Menenpoort in Ieper is zaterdag een bijzonder eerbetoon gehouden voor Jacky Platteeuw. De oud-ceremonieleider overleed op 19 maart, en leidde meer dan 20 jaar talloze plechtigheden bij de "Last Post" in goede banen. “Hij maakte er een erezaak van om elke plechtigheid vlekkeloos te laten verlopen”, zegt voorzitter van Last Post Association Benoit Mottrie.

Afgelopen zaterdag hielden klaroeners onder de Menenpoort in Ieper een laatste eerbetoon voor oud-ceremonieleider Jacky Platteeuw. Bezoekers konden 20 jaar lang bij hem terecht, als ze op zoek waren naar een naam van een overleden soldaat. “Hij was er altijd om de mensen te helpen of informatie te geven. Altijd vanop de achtergrond, rustig en met een minzame glimlach. Na de ceremonie gaf hij ook iedereen een hand die een krans had gelegd”, vertelt voorzitter van Last Post Association, Benoit Mottrie.

Zo’n eresaluut is uitzonderlijk, maar terecht 

Benoit Mottrie, voorzitter van Last Post Association

Voorzitter Mottrie verliest met Platteeuw, die 77 werd, meer dan alleen een toegewijde werknemer: “Met Jacky bracht ik vele uren door onder de Menenpoort, maar ook erbuiten. Hij was een echte vriend. Hij ging er prat op om iedereen goed te ontvangen. En dat kon op grote bijval rekenen bij de vele bezoekers.”

De Last Post ceremonies onder de Menenpoort zijn voornamelijk bedoeld voor overleden militairen tijdens de Eerste Wereldoorlog. “Dat ook Platteeuw zo’n eresaluut krijgt is uitzonderlijk, maar op zijn plaats. We koesteren alleen mooie herinneringen en proberen zijn nalatenschap verder te zetten”, aldus Mottrie. 

Herinnering aan “Haka”

De oud-ceremonieleider wordt herinnerd als iemand die veel interesse toonde in de achtergrond van de overleden soldaten, zegt Mottrie. “Hij maakte er een erezaak van om elke plechtigheid vlekkeloos te laten verlopen. De uitgebreide speciale plechtigheden met bands of koren vond hij elke keer weer een mooie uitdaging.”

Een van de ceremonies die Platteeuw leidde was die waarbij Nieuw-Zeelandse delegaties kwamen opdagen. “Zij deden dan ook de bijhorende “Haka” onder de Menenpoort, die dan tot de nok gevuld was. Na de plechtigheid kon iedereen bij Jacky terecht met vragen over regimenten, graden en namen van soldaten”, weet Mottrie.

Meest gelezen