Scholen krijgen tot 510 euro per leerling van Vlaamse regering om digitale sprong te maken

De Vlaamse regering heeft beslist hoeveel elke school precies krijgt om in digitaal onderwijs te investeren. Zo kunnen ze zelf beslissen welke laptops ze voor hun leerlingen kunnen aankopen en/of leasen. Eerder raakte al bekend dat Vlaanderen in totaal 375 miljoen euro uittrekt voor de zogenoemde digitale sprong in het onderwijs.

Nu weten de schooldirecties ook hoeveel ze concreet zullen kunnen investeren. Voor de leerlingen van de eerste kleuterklas tot en met het vierde leerjaar in het basisonderwijs wordt dat 25 euro per leerling, zodat er in elk klaslokaal in digitaal toestel kan komen. Voor het 5e en 6e leerjaar lager onderwijs wordt 290 euro per leerling uitgetrokken zodat elke leerling de beschikking krijgt over een laptop. In het secundair onderwijs wordt 510 euro per leerling voorzien. 

Daarbovenop gaat er ruim 50 miljoen euro naar ICT-infrastructuur (internetconnectiviteit, softwarepakketten, netwerkbeveiliging en eventuele randapparatuur). Elke school krijgt daarvoor een bijkomend bedrag van 42 euro per leerling. 

Zoals eind vorig jaar al aangekondigd trekt de Vlaamse regering in totaal 375 miljoen uit, fors meer dan het huidige budget van 32 miljoen per jaar. "We grijpen de coronacrisis aan om de achterstand inzake digitaal onderwijs om te buigen in een voorsprong”, zegt Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA). "Zo zorgen we ook voor meer onderwijskwaliteit."

In oktober vorig jaar bracht een Pano-reportage al aan het licht dat ons Vlaamse onderwijs een grote achterstand heeft op het vlak van digitalisering. "We moeten vaststellen dat de helft van onze schoolgebouwen ouder zijn dan 50 jaar", zei onderwijsexpert Wouter Duyck (UGent) toen. "Heel vaak hebben die gebouwen geen of heel slechte wifi. Kinderen en ook leerkrachten hebben vaak geen laptop."

In december kwam minister Weyts met zijn visienota "Digisprong". Het is de bedoeling om de digitale sprong uit te rollen vanaf volgend schooljaar tot en met het schooljaar 2022-2023. "We geven scholen meerdere jaren de tijd om deze grote stap vooruit te zetten", zegt Weyts. "De leveranciers zullen trouwens ook wat tijd nodig hebben om alle Vlaamse scholen aan zoveel ICT-toestellen te helpen."

510 euro voor een leerling in het secundair lijkt veel, maar om een laptop te installeren en goed te onderhouden, heb je meer dan 510 euro nodig

Lieven Boeve (Katholiek Onderwijs Vlaanderen)

"Het is zeer goed dat er een belangrijke investering komt", reageert Lieven Boeve van Katholiek Onderwijs Vlaanderen. Hij vindt wel dat er onvoldoende aandacht gaat naar investeringen in de schoolinfrastructuur. "Wij vragen ons ook af of er wel voldoende middelen zijn", zegt hij. "510 euro voor een leerling in het secundair lijkt veel, maar om een laptop te installeren en goed te onderhouden, heb je meer dan 510 euro nodig." 

Het blijkt ook te gaan over eenmalige investeringen. "We hopen dat er in de toekomt toch een iets breder plan achter zal zitten", hoopt Boeve nog.

Meest gelezen