Sint-Niklaas zoekt ambassadeurs om coronaprik te promoten: “Gewone mensen hebben meer impact dan overheid”

Sint-Niklaas zoekt ambassadeurs om vaccinatie te promoten. Het moeten mensen zijn die in gesprek willen gaan over het al dan niet laten vaccineren. De bedoeling is dat ze de twijfels wegnemen. “We willen zo dat veel mensen gemotiveerd raken om zich te laten vaccineren”, klinkt het. 

De vaccinatiecampagne in ons land is al een tijdje geleden begonnen, maar nog niet iedereen is overtuigd om zich te laten vaccineren. Daar wil Sint-Niklaas verandering in zien. De stad is daarom op zoek naar mensen die met hun omgeving het gesprek willen aangaan over het nut van een coronaprik. 

Groot netwerk

“Vaccinatieambassadeurs zijn geëngageerde burgers in de stad”, vertelt Eline Dekeulenaer die het project begeleidt. “Dat kan iedereen zijn: mensen die werken en een breed netwerk hebben, mensen die in een vereniging zitten of mensen met een grote familie. We willen vooral dat de persoon in kwestie veel mensen kan bereiken.”

Er zijn niet echt voorwaarden verbonden aan het ambassadeurschap, maar je moet wel zelf overtuigd zijn van het vaccin en het daarover willen hebben met anderen.

Vertrouwenspersoon

“Onderzoek toont aan dat mensen met een medisch profiel, zoals een huisarts, veel invloed hebben op de keuze van mensen om zich wel of niet te laten vaccineren”, gaat Dekeulenaer verder. “Maar sleutelfiguren en vertrouwenspersonen hebben ook een grote invloed. Een gesprek over een vaccinatie werkt veel beter voor mensen die twijfelen, dan een folder van de stad of een reclamespot van de Vlaamse Overheid.”

Voor sommige mensen is het belangrijk dat ze terecht kunnen bij een persoon die ze kennen, omdat ze geen vertrouwen meer hebben in de overheid

Elien Dekeulenaer, stad Sint-Niklaas

De stad merkt ook dat mensen voornamelijk twijfelen omdat ze geen vertrouwen hebben in het vaccin of in de overheid. “We kunnen zelfs een aantal groepen onderscheiden die meer twijfelen dan anderen. Bij hen is het vooral belangrijk dat ze terecht kunnen bij een vertrouwenspersoon. Die heeft veel meer invloed dan de grootschalige campagnes.”

Workshop

De vaccinatieambassadeurs krijgen van de stad een workshop waar ze leren wat ze allemaal kunnen vertellen aan mensen die twijfelen. “Er is al veel onderzoek gebeurd naar hoe we mensen het beste motiveren, en wij willen die kennis graag aan hen meegeven”, zegt Dekeulenaer nog. “We staan ook na die workshop klaar om de ambassadeurs te helpen met vragen. We vinden het belangrijk dat ze met kennis van zaken het gesprek kunnen voeren.”

Wie zich wil opgeven als vaccinatieambassadeur kan terecht op de website van de stad.

Meest gelezen