Vastgelopen containerschip in Suezkanaal na bijna een week losgetrokken: "Scheepvaartverkeer op kanaal hervat"

De Ever Given, het containerschip dat het Suezkanaal ongeveer een week heeft geblokkeerd, is weer losgetrokken. Sleep- en stuwboten hebben het schip naar een binnenmeer gebracht waar het grondig wordt onderzocht. Ook het ander scheepvaartverkeer op het kanaal is intussen hervat, zegt de kanaalautoriteit. Al zal het nog enkele dagen duren vooraleer alle achterstand is weggewerkt.

Bekijk hier de eerste beelden van het vlotgetrokken containerschip (lees het artikel onder de beelden):

Videospeler inladen...

De Ever Given, een 400 meter lang en bijna 60 meter breed containerschip van het Taiwanese bedrijf Evergreen Marine, blokkeerde sinds vorige week dinsdag het Suezkanaal. Het schip was diagonaal vastgeraakt in het kanaal, waarbij de voor- en achterkant op de oevers vastzaten.

Na bijna een week werd vanmorgen voor de eerste keer geprobeerd om het schip met een zware zeesleper los te wrikken. Dat lukte gedeeltelijk. De achterkant kwam vrij te liggen in het kanaal, maar de voorkant bleek nog stevig vast te zitten in vettig, kleiachtig zand. De voorkant loskrijgen, zou de echte uitdaging worden, zeiden experts.

Bij een nieuwe poging later op de dag is dat uiteindelijk gelukt. Iets na 15 uur Belgische tijd maakte Leth Agencies, de dienstverlener voor het kanaal, bekend dat het schip volledig los was. Op beelden was te zien hoe het schip werd voortgetrokken en gestuwd door sleep- en stuwboten. Maar ook de motoren van de Ever Given zelf draaien weer. Het schip is nu naar een binnenmeer langs het kanaal gebracht, waar het grondig onderzocht zal worden. (De tekst gaat voort onder de tweet en video.)

Bekijk het verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Boskalis, het Nederlandse baggerbedrijf dat ter plaatse kwam om te helpen bij de berging van het schip, laat in een persbericht weten dat er 30.000 kubieke meter zand gebaggerd is om het 224.000 ton wegende containerschip vlot te trekken. Er werden in totaal 11 sleepboten en 2 krachtige zeesleepboten ingezet.

Hoe het schip is komen vast te zitten, is nog altijd niet duidelijk. Uit een simulatie van de Hogere Zeevaartschool in Antwerpen moet blijken dat mogelijk een te hoge snelheid de oorzaak is. Volgens Bernhard Schulte Shipmanagement, dat het schip uitbaat, sluiten de eerste onderzoeken een mechanisch defect of een defect aan de motoren van het schip uit. "Er is ook geen vervuiling of schade aan de lading gemeld."

Bekijk het verslag over de economische impact op onze bedrijven uit "Het Journaal" hier en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Honderden schepen in de wachtrij

Doordat de Ever Given het Suezkanaal bijna een week lang blokkeerde, kon geen enkel ander containerschip nog door het kanaal varen. Daardoor was een "file" ontstaan van zo'n 400 containerschepen die in de buurt lagen te wachten. Intussen is het scheepvaartverkeer op het kanaal hervat, laat de Suez Canal Authority weten.

De blokkering van het kanaal heeft grote economische gevolgen. 12 procent van de wereldwijde handel in goederen gaat via het Suezkanaal, een 196 kilometer lange waterweg tussen de Rode Zee en de Middellandse Zee. Er wordt elke dag voor 9 miljard dollar aan goederen vervoerd.

Het incident kwam op een slecht moment: door de coronacrisis was er al een grote achterstand om goederen vanuit Azië naar Europa te krijgen. Ook nu het schip vlotgetrokken is, zal het nog dagen duren voor alle achterstand weggewerkt is. De economische schade loopt vermoedelijk in de miljarden.

Meest gelezen