foto: Radio 2

Vakbondsstaking in Hasselt: "Heel de coronaperiode doorgewerkt en nu krijgen ze wat kleingeld. Schandalig!"

In Limburg is de staking vooral voelbaar in het openbaar vervoer, zeker bij De Lijn waar maar één op de tien bussen zou rijden. Voor de rest hebben de vakbonden aan enkele bedrijven stakersposten georganiseerd. Dat gebeurt met een beperkte bezetting. ABVV en ACV staken omdat de werkgevers maar een loonsverhoging van 0,4 procent willen toestaan, ACLVB doet niet mee omdat de liberale bond dat momenteel onverantwoord vindt.

Het was al aangekondigd door de leiding van de vakbonden dat de staking in tegenstelling met vroegere acties eerder 'low profile' zou gebeuren. Enerzijds moet uiteraard rekening gehouden worden met de coronamaatregelen en anderzijds werken veel mensen thuis. Een aantal treindiensten was in ieder geval verzekerd in Limburg. Bij De Lijn is volgens de directie vanochtend amper één op de tien bussen uitgereden. Het is nog niet duidelijk of daarin in de loop van de dag veel verbetering zal komen.

Beperkte stakersposten

Aan een 15-tal Limburgse bedrijven stonden stakersposten. Zoals aan Keramo, de producent van afwateringsbuizen in Hasselt. Daar was een beperkte delegatie aanwezig met alleen de militantenkernen van ACV en ABVV. "We doen er alles aan om de coronamaatregelen te respecteren. Maar we komen hier toch om onze looneisen kracht bij te zetten," legt ACV-secretaris Dirk Coninckx uit. "Keramo maakt deel uit van de groep Wienenberger, die in 2019 het beste beursjaar in 200 jaar heeft gedraaid. We hebben hier onderhandelingen gevoerd in het kader van onze CAO, maar daar is geen enkele marge of zelfs indexering in mogelijk gebleken. En dan worden we globaal nog eens geconfronteerd met de 0,4 procent  loonmarge wat erop neerkomt dat de mensen die hier tijdens de coronaperiode hebben doorgewerkt en zich flexibel hebben opgesteld, op jaarbasis een verhoging krijgen van maximaal 250 euro bruto en dat vinden wij schandalig." Voor de vakbonden moet de loonnorm weer net zoals vroeger indicatief worden en dus niet meer een maximum zijn. 

Meest gelezen