-

Fietsonderdelen nog meer vertraagd door situatie op Suezkanaal: “Er waren al wachttijden tot een jaar”

Het schip dat een week lang klem zat op het Suezkanaal, zorgt voor veel vertraging in de levering van verschillende goederen, waaronder fietsen en onderdelen van fietsen. Het schip is intussen deels losgemaakt, maar het zal nog dagen duren voor de scheepvaart weer normaal verloopt. “Vervelend, want er is al een tekort aan fietsonderdelen”, getuigt een fietsenmaker uit Sint-Niklaas. 

Op het Suezkanaal liggen meer dan 400 schepen te wachten tot ze verder kunnen varen. De schepen raakten geblokkeerd door een schip dat een week geleden klem kwam te zitten door een hevige windstoot. Het grote containerschip zit intussen niet meer volledig klem, maar het kan nog dagen duren voor alles weer zijn gewone gang gaat. Dat wil dus ook zeggen dat het nog een hele tijd zal duren voordat onder meer de fietsenwinkels opnieuw bevoorraad worden. 

Er waren al problemen met de levering van fietsen en fietsonderdelen, dat is nu nog erger geworden

Gert Meersman, eigenaar Het Fietspaleis in Sint-Niklaas

Verschillende winkels uit Oost-Vlaanderen hebben goederen aan boord van 1 van de schepen op het Suezkanaal. Bij het Fietspaleis in Sint-Niklaas zijn er voorlopig geen grote problemen, maar het mag niet te lang meer duren. “Er waren al vertragingen met de leveringen, en de problemen op het kanaal hebben alles nog eens vertraagd”, vertelt Gert Meersman van het Fietspaleis. “Er zit ongetwijfeld veel fietsmateriaal op de schepen. We zullen de problemen nog tot enkele weken na het gebeuren voelen.”

Wachttijden tot een jaar

Het grootste probleem voor de fietsenmakers is dat er nog voor de moeilijkheden op het Suezkanaal ook al vertraging was bij de levering. “De levertijden zijn sinds de coronapandemie erg lang. Soms moeten we zelfs een jaar wachten op een bepaald onderdeel of fietsmodel. Dat komt omdat de vraag naar fietsen wereldwijd vervijfvoudigd is, terwijl de productie verminderd is door de coronamaatregelen", weet Meersman. "De fabrikanten van fietsen houden de verschillende onderdelen zelf bij zodat ze de productie van fietsen kunnen garanderen, maar wij zitten daardoor dus in de problemen.”

De vraag naar fietsen is vervijfvoudigd door de coronacrisis, maar de productie is net verminderd

Gert Meersman, eigenaar Het Fietspaleis in Sint-Niklaas

Elektrische fiets

Vooral de elektrische fiets zit in de lift, en dat heeft gevolgen voor de productie van gewone fietsen. “We hebben vooral problemen met de levering van gewone fietsen en mountainbikes. Ik vermoed dat producenten die productie achteruit hebben geschoven om meer elektrische fietsen te kunnen maken. Logisch, want die vraag is ook erg groot.”

De bevrijding van het schip op het Suezkanaal maakt de wachttijden niet per se minder lang. “Maar wie echt een fiets wil, kan er wel altijd een bemachtigen. Sommige fietsen zijn wel leverbaar”, stelt Meersman nog gerust. “Ik heb bijvoorbeeld een grote stock van een beperkt aantal modellen. We moeten zeker niet stoppen met fietsen!”

Meest gelezen