Foto: Universiteit Antwerpen

Vrijwilligers gezocht voor keelspray UA die mogelijk coronasymptomen kan verlichten

De Universiteit Antwerpen is op zoek naar 100 vrijwilligers die een keelspray willen uittesten die coronasymptomen mogelijk kan verlichten. Het gaat om mensen die recent een coronabesmetting hebben opgelopen en die thuis uitzieken. Bedoeling van de nieuwe keelspray is om het immuunsysteem te versterken en zo ook het aantal ziekenhuisopnames te verminderen. 

Het overgrote deel van de mensen die corona oplopen, kan thuis blijven om daar uit te zieken. Maar ook wie niet naar het ziekenhuis moet, kan zich serieus ziek voelen. De keelspray op basis van goede bacteriën kan mogelijk voor die patiënten verlichting brengen.  Niet alleen mensen met keelpijn komen in aanmerking.  

De keelspray werd ontwikkeld door het team van bio-ingenieur prof. Sarah Lebeer. “Het microbioom is een soort natuurlijke beschermlaag in ons lichaam, die vooral bestaat uit bacteriën. Wanneer het coronavirus via neus of keel ons lichaam binnendringt, moet het ook door die beschermlaag geraken om een besmetting te veroorzaken. Met onze spray willen we het microbioom verstevigen. Op basis van eerder onderzoek en verschillende testen konden we enkele beloftevolle bacteriën selecteren, die onder andere die barrière kunnen verstevingen.”

Mensen bij wie een besmetting werd vastgesteld, krijgen een pakketje thuis met de spray en een keelwisser
Onderzoeksleidster Ilke De Boeck, UAntwerpen

UAntwerpen is nu op zoek naar 100 vrijwilligers uit de ruime regio rond Antwerpen die de keelspray gratis willen uittesten. Voorwaarde om deel te nemen aan het onderzoek is dat er recent een coronabesmetting is vastgesteld. “Het is heel belangrijk dat de deelnemers zich meteen na een bevestigde recente besmetting bij ons melden”, legt onderzoeksleidster Ilke De Boeck uit. “Onze medewerkers brengen dan onmiddellijk een pakketje tot bij de patiënt. In die doos zit naast de keelspray ook materiaal om thuis bij zichzelf een keelwisser en een vingerprikbloedstaal af te nemen.”

Mensen die besmet geraken, zouden minder symptomen kunnen ontwikkelen, wat zou leiden tot minder ziekenhuisopnames

Prof. Sarah Lebeer, UAntwerpen

Bedoeling van de therapie, die de naam MiCel meekreeg, is om het immuunsysteem te versterken en op die manier ook het aantal ziekenhuisopnames te verminderen. "De therapie werkt bijvoorbeeld ontstekingsremmend en zou de aanhechting van virussen kunnen blokkeren. Mensen die besmet geraken, zouden zo minder symptomen kunnen ontwikkelen, wat dan weer het aantal ziekenhuisopnames zou kunnen verminderen. We willen ook nagaan of de spray een ‘barrière’ kan vormen, zodat de huisgenoten minder kans hebben om besmet te geraken”, legt professor Lebeer uit. 

Ook het Centrum voor Huisartsgeneeskunde van de Universiteit Antwerpen en wetenschappers van het Instituut voor Tropische Geneeskunde en de KU Leuven zijn betrokken bij het onderzoek. Vrijwilligers kunnen zich aanmelden via het emailadres NKOmicrobioom@uantwerpen.be.

Meest gelezen