Derek Chauvin, rechts op de foto, tijdens de eerste dag van zijn proces.

Proces gestart tegen agent die knie op nek van George Floyd gedrukt hield: "Hij heeft zijn eed als agent verraden"

In Minneapolis, in de Amerikaanse staat Minnesota, is het proces begonnen tegen Derek Chauvin, de agent die betrokken was bij de dood van de zwarte man George Floyd, in mei 2020. Chauvin hield minutenlang zijn knie op de nek van Floyd gedrukt. De jury zal moeten beslissen of de agent verantwoordelijk is voor de dood van Floyd.

De 46-jarige George Floyd stierf op 25 mei 2020 tijdens zijn arrestatie in Minneapolis. De zwarte man werd in de boeien geslagen en door drie agenten tegen de grond gehouden. Floyd werd ervan beschuldigd een vals biljet van 20 dollar te hebben gebruikt.

Agent Derek Chauvin (44), die nu terechtstaat, drukte daarbij bijna 9 minuten lang zijn knie op de nek van Floyd. Daardoor kon de man niet meer ademen, wat hij ook verschillende keren kenbaar maakte. Uiteindelijk stikte en stierf Floyd.

Zijn dood veroorzaakte een golf van protest in de Verenigde Staten, maar ook in andere delen van de wereld, tegen racisme en politiegeweld.

Chauvin, die intussen ontslagen is bij de politie van Minneapolis, staat terecht voor moord en doodslag. De jury zal nu moeten beslissen of de agent verantwoordelijk is voor de dood van Floyd. De samenstelling van die jury was overigens geen gemakkelijke klus. Het selecteren van de juryleden nam meer dan twee weken in beslag.

Volgens openbaar aanklager Jerry Blackwell heeft Chauvin "zijn eed als agent verraden, toen hij buitensporig en onredelijk geweld gebruikte". De verdediging van de agent zegt dat druggebruik door Floyd mogelijk zijn dood kan verklaren. 

Het proces tegen Chauvin zal vermoedelijk een maand duren. Hij riskeert een gevangenisstraf van maximaal 40 jaar. De andere agenten die bij de arrestatie van Floyd betrokken waren, staan niet tijdens dit maar tijdens een later proces terecht.

Bekijk het verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Wie was George Floyd? Deze video legt het je in 1 minuut uit. Opgelet, sommige beelden zijn hard.

Videospeler inladen...

Meest gelezen