Pexels-Tomás Malík

Wildspiegels met blauw licht in Vinderhoutse bossen moeten overstekende reeën afschrikken

De stad Gent gaat reewildspiegels met blauw licht plaatsen in de Bosstraat in de Vinderhoutse bossen. Die straat loopt dwars door de bossen en er worden regelmatig overstekende reeën aangereden. De wildspiegels moeten de dieren afschrikken: "Reeën zijn heel gevoelig voor blauw licht."

Een combinatie van de wildspiegels met snelheidsvertraging moet het probleem van overstekende reeën proberen verhelpen. Boswachter Jean-Pierre Nicaise: "De spiegels verspreiden een blauw licht. Reeën zijn daar heel gevoelig voor en raken erdoor afgeschrikt." De stad plaatste eerder ook al wildspiegels in de Kasteelstraat in het Buggenhoutbos. Door de spiegels met het blauwe licht te plaatsen zijn er daar geen aanrijdingen meer geweest.

De snelheid in de Kasteelstraat in Buggenhout is ook verlaagd. "De mensen worden erop attent gemaakt dat er reeën plots kunnen oversteken." 

De spiegels verspreiden een blauw licht. Reeën zijn daar héél gevoelig voor
Boswachter Pierre Nicaise

De reewildspiegels aan de Vinderhoutse bossen komen in de Bosstraat, een verbinding tussen gemeentes Drongen en Vinderhoute. "Dat is de hoofdweg waar het snelst gereden wordt. Er zitten specifiek rond de Bosstraat zeker 40 reeën,  maar er zitten er overal in de Kalevalei. Er is een grote reeënpopulatie tussen Vinderhoute en Merendree, in totaal gaat het over een 100-tal."

Verkeer

De boswachter vermoedt dat de grootste reden van sterfte bij reeën het verkeer is: "We leven in een versnipperd landschap met heel veel verkeersknelpunten." Maar de spiegels met de blauwe lichten kunnen helpen: "We hopen met de 'reflectoren' dat ze afgeschrikt zijn en de baan niet oversteken. Maar het beste is natuurlijk dat chauffeurs daar trager rijden en opletten."

Je kan niet overal reewildspiegels plaatsen, zegt de boswachter: "We gaan er ook mee moeten leren leven dat er meer reeën in ons landschap zijn." Het feit dat er meer reeën zijn is dankzij natuurontwikkeling, zegt Nicaise: "Er zijn veel meer mogelijkheden en veel meer bossen nu." 

Maar waarom raken reeën nu net afgeschrikt door blauw licht? Wel, omdat reeën alleen groene en blauwe kleuren zien en onderscheiden. Blauw zou ook als angstaanjagend worden beschouwd omdat de kleur bijna niet voorkomt in de natuur, en als potentieel gevaarlijk wordt beschouwd.

Meest gelezen