Solidharen

Witloofcultuur wordt Brussels erfgoed: "Het hoort bij onze geschiedenis"

De witloofcultuur wordt opgenomen in de Brusselse inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed. Dat kondigt staatssecretaris Pascal Smet (Vooruit-One.Brussels) aan: “Witloof hoort bij onze geschiedenis. En het is belangrijk dat we onze kennis en knowhow hierover doorgeven aan de volgende generaties Brusselaars.”

De beslissing van de Brusselse regering om de witloofcultuur op de inventaris van het immaterieel erfgoed te plaatsen, komt er op vraag van verschillende verenigingen die actief zijn rond witloof in Brussel. “De groente heeft haar oorsprong in de negentiende eeuw in Brussel en heeft haar stempel weten te drukken op de regio en haar uitstraling”, zegt Arnout Vandamme van Witloof in de stad/Chicon en Ville. “Er zijn verwijzingen in straatnamen, de dorpscentra als Haren en Evere, de witloofboerderijen, en uiteraard in de Brusselse keuken. Het opnemen van dit element in de Brusselse inventaris van Immaterieel Cultureel Erfgoed is een mooie erkenning voor de verenigingen die dit erfgoed uitdragen.” 

Zo positioneren we Brussel internationaal nog meer als culinaire hoofdstad
Staatssecretaris Pascal Smet (One.Brussels)

“Ik ben blij dat we beslisten om deze op en top Brusselse groente als immaterieel erfgoed te erkennen”, zeg staatssecretaris voor Urbanisme en Erfgoed, Pascal Smet (Vooruit-One.Brussels). “Bovendien is dit niet enkel een symbolische erkenning. De wiltloofcultuur vervoegt nu het mooie lijstje met de frietkotcultuur, de biercultuur en de speculoostraditie en zo positioneren we Brussel internationaal nog meer als culinaire hoofdstad. Persoonlijk maak en eet ik zelf ook heel graag ‘chicon gratin'." 

(lees verder onder de foto)

Philippe Debroe

Door de toenemende verstedelijking is de professionele witloofteelt uit het Brussels Gewest verdwenen, maar er zijn wel degelijk nog actieve amateurtelers. “Sommigen telen nog grondwitloof als vanouds met een deklaag op het veld, in Haren bijvoorbeeld. Daarnaast mag men het aantal hobbytelers niet onderschatten dat thuis witloofwortelen forceren in bakken”, aldus Arnout Vandamme. Mede dankzij de populariteit van stedelijke landbouwprojecten kent de witloofcultuur in een stadscontext sinds 2015 een ware heropleving.

Witte goud

Witloof of het ‘witte goud’ is een echte delicatesse. Je vindt het niet alleen terug in culinaire hoogstandjes, het is ook populaire dagelijkse kost, zowel rauw als gekookt. Zijn typerende smaak heeft voor heel wat Belgische en Brusselse klassiekers gezorgd. Denk maar aan gegratineerde witloof, witloofrolletjes in de oven of witloof ‘à la Brabançonne’ om gevogelte te vergezellen. Er is zelfs sterke drank, confituur en bier met witloof.

collectie Familie P. Cnops - Centrum Agrarische Geschiedenis

Meest gelezen