Radio 2

Zeker jaar revalidatie voor meisje op wie boom viel, ouders van slachtoffer praten

Het meisje dat vrijdag een boom op zich kreeg in Londerzeel wacht een revalidatie van zeker een jaar. Dat zegt haar vader Ronny. De 14-jarige Axelle Van Damme was met vrienden aan het spelen in het natuurgebied de Groene Long in Londerzeel, toen er een boom op haar viel. Ze werd zwaargewond naar het ziekenhuis gebracht. Ze is ondertussen geopereerd.

Anja, de moeder van Axelle, was vrijdag aan het werk in de slagerij aan de Kerkstraat in het centrum van Londerzeel toen ze werd opgebeld. Ze vernam dat haar dochter Axelle het slachtoffer van een ongeval was geworden. "Ik ben onmiddellijk met de fiets naar de Groene Long gereden. De hulpdiensten waren al ter plaatse. Dat was akelig. Axelle was bij bewustzijn. Ze heeft me direct herkend. Ze heeft 'mama' gezegd."

Lof voor jongeren

Ronny, de vader van Axelle, is vol lof voor de jongeren die bij Axelle waren. "Ze hebben super gereageerd. Ze hebben niet gepanikeerd. Ze hebben de hulpdiensten gebeld. Ze hebben ons verwittigd. Ze hadden ook door dat Axelle ernstig gewond was en begrepen dat ze haar niet vanonder de boom mochten wegtrekken." "Eén van de jongeren was heel moedig", voegt moeder Anja eraan toe, "en is op Axelle blijven inpraten."

Lange revalidatie

Vader Ronny bleef in het ziekenhuis overnachten. "Sinds vrijdag zat ik dag en nacht aan haar bed gekluisterd." Zaterdag werd Axelle geopereerd. De operatie duurde meer dan zes uur. Axelle moet nu revalideren. "Dat zal een heel lange weg zijn", zegt Ronny. "Ze spreken van zeker een jaar. Dat is een zeer zware dobber voor ons. Axelle is een zeer sportieve meid. Ze ging ongeveer vier keer per week volleyballen  in Puurs."

Benen bewegen

Voor ouders Anja en Ronny is het bang afwachten. "We hopen het beste", vertelt Ronny. "Ik hoop dat er geen blijvende letsels zijn. Daar kunnen ze ons nog niets van zeggen. We moeten afwachten." Anja en Ronny vinden het alvast positief dat hun dochter nog haar benen kan bewegen. Axelle, die zich niets meer van het ongeval herinnert, is vol moed voor de revalidatie. "Het is een stoere meid", onderstreept vader Ronny, "ze heeft gezegd dat ze ervoor zal vechten. Ze sprak zelfs al over een terugkeer naar school!"

Meest gelezen