Zeldzame zeearend gespot in Oplinter: “De heilige graal voor vogelliefhebbers”

Aan de bezinkingsvijvers in Oplinter bij Tienen is een zeearend gespot. Het is de grootste Europese arend, en hoewel hij hier niet broedt of overwintert, kan je hem in ons land heel af en toe spotten. En dat geluk had vogelliefhebber Michaël Vandeput uit Hoegaarden.

Michaël Vandeput brengt elk jaar de voor- en najaarstrek van vogels in kaart  en had vorige week woensdag post gevat aan de bezinkingsvijvers in Oplinter. Plots kwam er een zeearend in zijn vizier, en dat is best wel zeldzaam. “Rond 9 uur ’s ochtends zag ik in de verte een roofvogel, eerst dacht ik dat het iets lokaal was, wat je wel vaker ziet. Maar toen hij dichter kwam, viel meteen de manier van vliegen op en ook de grootte. Toen ik hem dan in mijn cameralens had, zag ik meteen dat het een zeearend was”, zegt Michaël. 

"Vliegende deur"

De zeearend wordt ook wel de “vliegende deur” genoemd omdat de spanwijdte van de vleugels tot 2,5 meter kan bedragen. De vogel komt vooral voor in Noord-Europa, maar tegenwoordig wordt hij in zowat heel Europa gespot. Afgelopen winter werden er zeearenden gespot in de provincies Oost-Vlaanderen, Antwerpen en in het Zwin in West-Vlaanderen. Michaël heeft nu de eerste waarneming van 2021 op zijn naam staan: “Het is zeker niet de zeldzaamste roofvogel die je hier in België kan tegenkomen, maar het is toch zeldzaam in onze streek, in het oosten van Vlaams-Brabant. Sinds 2000 zijn er wel een twaalftal waarnemingen geweest, dus hij begint hier wel vaker op te duiken. Voor mij is het de tweede keer in 18 jaar tijd dat ik hem zie, het is toch zo’n beetje de “heilige graal” voor vele vogelkijkers.”

De kans dat de zeearend hier een nest heeft, acht Michaël zo goed als onbestaand. “De dichtstbijzijnde nestparen zijn in Nederland en Duitsland. Omdat die populaties het daar goed doen, komen er meer jonge vogels rondzwerven. Een zeearend kan heel snel grote afstanden afleggen, dus op één dag kan die perfect in Duitsland en België rondvliegen.”   

Meest gelezen