www.aurorebelot.com

14 varkens in Koekelare sterven na val door rooster: "We moesten de voorbije weken al 5 keer varkens redden"

In Koekelare zijn gisteren 14 varkens omgekomen nadat ze in hun stal door het rooster zijn gevallen. Het speciale dierenreddingsteam van de brandweerzone Westhoek kon nog 6 varkens redden, maar de andere zijn verdronken in de mestput. "Bij onze aankomst bleek de put te diep te zijn en zaten verschillende varkens volledig onder de drek", zegt teamleider, Filip Vandenberghe.

Het speciale dierenreddingsteam van brandweerzone Westhoek werd gisteren opgeroepen door een landbouwer uit Koekelare, omdat de stalvloer was weggezakt. Daardoor zijn in totaal 20 varkens van ongeveer 80 kilogram in de mestput gevallen. "Bij onze aankomst bleek de mestput te diep te zijn en zaten verschillende varkens volledig onder de drek", zegt teamleider Filip Vandenberghe.

De vloer zou het begeven hebben door de  giftige dampen uit de beerput, zegt Vandenberghe. "We deden wat we konden maar voor 14 varkens is alle hulp te laat gekomen. Zij zijn wellicht verdronken. 6 andere varkens konden we nog net redden via onze mobiele hijsbrug." De geredde varkens werden in een andere stal geplaatst. Daar werden ze meteen gewassen, en nu kunnen ze er herstellen. 

Veel oproepen

Het speciale dierenreddingsteam van de brandweer Westhoek heeft manschappen in Diksmuide, Leke en Veurne. Het team heeft sinds kort ook een eigen interventiewagen met daarin speciaal materiaal. Die wagen wordt ingezet om overal in de Westhoek dieren te redden.

Het gebeurt wel vaker dat het dierenreddingsteam wordt opgeroepen. In 2 weken tijd is het team al 5 keer moeten uitrukken om varkens te redden. Zondag gebeurde het ook nog in Lendelede, waar 6 varkens stierven. Telkens ging het om een rooster die weggezakt was, vertelt Vandenberghe. “Het is ongelofelijk druk. Een verklaring voor die plotse drukte hebben we niet, al komen dergelijke interventies regelmatig voor.”

Meest gelezen