2020 was een slecht jaar voor het toerisme, Limburg deed het het minst slecht 

2020 was een slecht jaar voor het verblijfstoerisme, maar in Limburg bleef de schade nog het meest beperkt. In Vlaanderen verbleven 62 procent minder toeristen, in Limburg waren het er 48 procent. 

Door de coronacrisis is het logisch dat vorig jaar veel minder mensen logeerden in hotels, BenB's en vakantiewoningen. In de meeste Vlaamse provincies schommelt die daling tussen 52 en 70 procent, maar Limburg deed het beter, met 'maar' een daling van 48 procent.  Directeur van toerisme Vlaanderen Peter De Wilde: "Dat Limburg het beter doet, komt denk ik doordat het al lang inzet op fietsen en wandelen en omdat Limburg ook veel groen te bieden heeft.  En dat is waar mensen naar op zoek gingen tijdens de lockdown." 

"Dat Limburg het beter doet, komt denk ik doordat Limburg al lang inzet op fietsen en wandelen 

Vooral het aantal buitenlandse toeristen daalde sterk, zij konden ook vaak hun land niet uit of ons land niet in. In Limburg komen normaal gezien veel Nederlanders met vakantie, en ook heel wat Duitsers. Hun aantal liep met meer dan 60 procent terug. Het aantal binnenlandse toeristen daalde in Limburg maar met 37 procent. 

Eerst focus op binnenlands toerisme, dan weer promotie in de buurlanden

Toerisme Vlaanderen zet de komende maanden sterk in op binnenlands toerisme, maar later dit jaar ook op promotie in de buurlanden. We blijven niet bij de pakken zitten, zegt Vlaams minister voor toerisme Zuhal Demir: "Zodra de gezondheidscrisis het toelaat, willen we in eerste instantie opnieuw landgenoten en daarna ook bezoekers uit onze buurlanden verwelkomen in ons mooie Vlaanderen.” 

Die focus op binnenlandse bezoekers en toeristen uit de buurlanden geldt zeker ook voor het toerisme in Limburg. En daar komt ook zakentoerisme bij, zegt directeur Peter De Wilde.  "Voor Limburg komt daar ook de aandacht bij voor zakenreizigers en congrestoeristen, die willen congresseren op unieke locaties in het groen. Er zijn in Vlaanderen ook de nodige middelen voor uitgetrokken om de komende jaren congresinfrastructuur te voorzien." 

Meest gelezen