Vijftigplussers komen morgen coronaveilig samen op Sint-Pietersplein in Gent: “Hebben ook nood aan sociaal contact”

De cirkels die de stad Gent op het Sint-Pietersplein heeft getekend, worden morgen bezet door vijftigplussers. Marina Meire uit Gent plaatste een oproep op sociale media omdat ook ouderen nood hebben om vrienden te zien. “Wees maar zeker dat het daar geen saaie boel zal zijn. Wij kunnen ook hip zijn”, zegt ze enthousiast.

Het begon als een grap, maar mondde al snel uit in een coronaveilig evenement voor vijftigplussers. Marina Meire uit Gent plaatste na de heisa met studenten op het Sint-Pietersplein die de coronamaatregelen niet volgden een oproep op Facebook om ook naar het plein te trekken, maar dan volgens de regels. 

Veel positieve reacties

“Wij hebben ook nood om onze vrienden te zien, want veel mensen van onze generatie vereenzamen”, begint Meire haar verhaal. “De stad Gent heeft gezorgd voor een coronaveilige ontmoetingsplaats, en daar wil ik nu gebruik van maken. Ik plaatste een oproep op sociale media, en er ontplofte een bom. Dat had ik niet verwacht”, lacht ze. 

De cirkels zijn een initiatief van de stad om samenkomsten veilig te laten verlopen, ik zie dus geen probleem

Marina Meire, initiatiefneemster

Over het algemeen kreeg Marina Meire erg veel positieve reacties op haar initiatief. “Er waren een paar mensen die vragen hadden bij de veiligheid van het evenement, maar het komt van de stad. Als de jeugd er mag zitten, mogen wij dat toch ook? Ik ben er zeker van dat alles rustig en veilig zal verlopen. Rustig en veilig wil trouwens niet zeggen dat het saai zal zijn. Integendeel!”

(lees verder onder de oproep van Marina Meire)

Leeftijdsverlaging

“Het evenement was oorspronkelijk voor zestigplussers bedoeld. Maar ik kreeg al snel reacties van mensen die 57 jaar waren en er ook bij wilden zijn”, vertelt Meire verder. “Ik heb daarom de leeftijdsgrens verlaagd, maar ook daar kreeg ik commentaar op. Het is nu officieel een oproep naar vijftigplussers, maar eigenlijk mag iedereen komen.”

Er komen vijftigplussers in "flowerpower" thema, het wordt geen doodse boel

Marina Meire, initiatiefneemster

Op dit moment hebben al zo’n 50 mensen aangegeven dat ze willen komen. “We komen samen om 14.00u en zullen het veilig en proper houden”, benadrukt Meire. “Ik ga sapjes meebrengen voor de aanwezigen, maar iedereen moet het afval wel opruimen. Wees maar zeker dat het geen doodse boel zal worden. Er is al een groepje dat gezegd heeft dat ze volledig in het “flowerpower” thema zullen komen.” Stad Gent gaf Meire alvast toestemming om met het initiatief door te gaan. 

(lees verder onder de Facebookpost van Meire)

Ook jongeren welkom

Marina Meire benadrukt ook dat ze met het evenement de plaats van de jongeren niet wil innemen. “Zij zijn ook welkom. Ik ben onlangs naar het Sint-Pietersplein gegaan en heb daar met een aantal jongeren gesproken en heb hen verteld wat we gaan doen. Ze vinden het fantastisch, en zullen er ook zijn. We gaan met alle generaties samen laten zien dat je op een veilige manier kan samenkomen in die cirkels mét mondmasker. Ik kan me niet inbeelden wat er fout zou lopen. Ik heb er vertrouwen in dat iedereen – jong en oud – zich aan de regels zal houden.” 

Meest gelezen