Pixabay

Alpaca’s nog nooit zo populair: “Als je wil knuffelen en wandelen, koop dan een hond”

Alpaca’s worden steeds populairder. Sommige alpacaboerderijen organiseren zelfs wandelingen met de wollige beesten. Maar daar blijft het niet bij: veel mensen willen het dier ook in huis halen. Alpacakweker Jan Erregat uit Kluisbergen bevestigt de hype. “Veel mensen willen zo’n beest in de tuin, maar bezint eer ge begint”, klinkt het. 

Je kan er niet naast kijken: alpaca’s zijn overal; in weilanden, in tuinen, op foto’s en in schattige filmpjes op sociale media. Het beest met de krullende vacht is de laatste jaren steeds populairder geworden. “Het is een echte hype aan het worden”, zegt alpacakweker Jan Erregat uit Kluisbergen. “We kunnen de vraag niet bijhouden. Onze alpacaveulentjes zijn vaak al gereserveerd nog voor ze geboren zijn.” 

Pixabay

Prijs tussen 500 en 1.000 euro

Ondanks de grote populariteit blijven de prijzen van alpaca’s hetzelfde. “De prijzen schommelen ongeveer tussen de 500 en 1.000 euro”, weet Erregat. “Hengsten zijn goedkoper en prijsbeesten zijn dan weer een stuk duurder. Voor beesten met een egale vacht met mooie krullen betaal je gemakkelijk duizenden euro’s.” 

Onze alpacaveulentjes zijn vaak al gereserveerd nog voor ze geboren zijn

Jan Erregat, alpacakweker

Op de alpacaboerderij van Jan Erregat zijn het momenteel spannende tijden, want heel wat alpaca’s krijgen een veulen. “Er zijn er al 6 geboren, en we verwachten er nog 39”, zegt Erregat trots. “Gelukkig hebben we daardoor geen slapeloze nachten. Het zit in de natuur van alpaca’s om een veulen te werpen voor 3 uur ’s middags. Het veulen moet opgedroogd zijn als de avond valt.”

Niet om te knuffelen

Alpaca’s zijn vooral populair omdat ze er erg schattig en knuffelbaar uitzien. “Maar dat lijkt alleen maar zo”, waarschuwt Erregat. “Alpaca’s knuffelen helemaal niet graag. Als een alpaca naar jou komt, is dat uit nieuwsgierigheid, en helemaal niet omdat die graag wil knuffelen. Een alpaca houdt er zelfs niet van om aangeraakt te worden. Ik ben dan ook geen voorstander van de vele alpacawandelingen die de laatste tijd georganiseerd worden.”

(Lees verder onder de foto.)

Radio 2

Veel extra kosten

Kweker Erregat vindt het dubbel dat alpaca’s aan een opmars bezig zijn. “Het zijn leuke dieren, dus ik snap dat mensen ze in huis willen, maar bezint eer ge begint”, benadrukt hij. “Als je een alpaca wil om te knuffelen en mee te gaan wandelen, dan koop je beter een hond. Alpaca’s vragen veel onderhoud. Je moet ze elk jaar scheren, de veearts kost geld en ze eten ook veel. Bovendien is het belangrijk om nooit 1 alpaca te kopen. Alpaca’s zijn kuddedieren. Ze willen niet alleen in de wei staan”, aldus Erregat. 

Meest gelezen