Antwerps stadsbestuur beslist in april over subsidies Let's Go Urban: "Harde beslissing als feiten bevestigd worden"

Het Antwerpse stadsbestuur neemt over twee weken een beslissing over de subsidiëring van Let's Go Urban, de vzw van Open VLD-parlementslid Sihame El Kaouakibi. Dat zegt Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA). In tussentijd voert de stad een eigen audit uit, waarbij "elk papiertje omgedraaid zal worden". Gisteren bleek uit een rapport van de voorlopige bewindvoerster van de vzw dat de afgelopen twee jaar bijna een half miljoen aan subsidies zijn afgewend naar privé-vennootschappen van El Kaouakibi.  

450.000 euro. Zoveel subsidiegeld is er mogelijk via Let's Go Urban doorgesluisd naar andere privé-vennootschappen van Sihame El Kaouakibi (Open Vld). Dat subsidiegeld kwam vooral van de stad Antwerpen. De voorbije jaren kreeg de vzw 3,4 miljoen euro aan investeringssubsidies van de stad. 

De voorlopig bewindvoerder die bij Let's go Urban is aangesteld nadat enkele voormalige bestuurders naar de rechter waren gestapt, heeft de voorbije weken alle facturen van Let's Go Urban in detail bekeken. Bij een aantal van die facturen -met samen dus een waarde van 450.000 euro- rezen er vragen.  Volgens de voorlopig bewindvoerder is het onduidelijk waarvoor precies door Let's Go Urban is betaald. Daarnaast lijken sommige facturen ook te zijn vervalst.

 In haar rapport gebruikt de voorlopige bewindvoerder dan ook termen als "onaanvaardbaar", "fake" en "fantaisistisch".  “Het versterkt mijn vermoeden dat zeker de laatste jaren het financiële geldgewin voor mevrouw El Kaouakibi en de met haar verbonden vennootschappen voorop stond”, klinkt het in de conclusie van het rapport.

Er wordt met man en macht gewerkt om elk papiertje om te draaien en te bekijken

Bart De Wever, burgemeester Antwerpen (N-VA)

Bart De Wever en stad Antwerpen

Een conclusie die op z'n minst gezegd niet echt als muziek in de oren klinkt van Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA). In de Antwerpse gemeenteraad werd de kwestie gisterenavond besproken. Veel gemeenteraadsleden willen snel duidelijkheid, al was het maar voor de jongeren met wie de vzw Let's Go Urban werkt. Op dit moment heeft de vereniging nog middelen om één maand te werken. Daarna is er geen geld meer.

Burgemeester De Wever zegt nu dat het stadsbestuur midden april een beslissing zal nemen over de verdere subsidiëring van Let's Go Urban. Over het rapport van de voorlopig bewindvoerder beschikt hij niet, maar de stad voert wel een eigen audit. "Er wordt met man en macht gewerkt om elk papiertje om te draaien en te bekijken en dat verslag af te leveren", zei De Wever. "Op het moment dat dat er is, zullen we een beslissing nemen. Als bepaalde feiten die nu gesuggereerd worden in de media bevestigd worden, dan zal ons dat nopen om een harde beslissing te nemen. Maar we kunnen er nu niet op vooruitlopen."

Het stadsbestuur benadrukt wel dat het de werking van de vzw wil voortzetten. "De stad wil in de mate van het mogelijke de rust voor die jongeren, en de continuïteit van de werking met deze jongeren, op welke manier dan ook veilig stellen", zei De Wever. "Hoe dit ook afloopt: dat is een belangrijk objectief van de stad. In dit deel van de stad is die werking noodzakelijk. En we hebben nu ook een prachtige infrastructuur", aldus de burgemeester.

Lachaert: "Als rechtbank duidelijk is, zullen we gepaste gevolgen geven"

Open VLD-voorzitter Egbert Lachaert wil nog geen inhoudelijke commentaar geven op het rapport van de voorlopig bewindvoerster. Hij wil nu het oordeel van de rechtbank afwachten, zei hij gisterenavond in "Terzake".  "Wij wachten echt het oordeel af. Als daar duidelijkheid is, zullen wij daar de gepaste gevolgen aan geven", zegt Lachaert.

In elk geval lijkt het rapport allesbehalve een fraai beeld van ondernemerschap te tonen. "En als het met subsidies en gemeenschapsgeld gebeurd is, dan ligt dat voor een liberaal nog gevoeliger", beaamt Lachaert. Sihame El Kaouakibi is op dit moment voorlopig geschorst als lid van Open VLD en neemt daardoor niet meer deel aan vergaderingen van de partij.

Bekijk hier een fragment uit het interview met Egbert Lachaert, en lees verder onder de video:

Videospeler inladen...

Vandaag is voor de ondernemingsrechtbank in Tongeren een zitting gepland - de behandeling van het beroep dat El Kaouakibi instelde tegen de aanstelling van de voorlopig bewindvoerder -, al is de verwachting dat daar meteen uitstel zal worden gevraagd.

Sihame El Kaouakibi heeft gisteren zelf nog gereageerd op het uitgelekte rapport van de voorlopig bewindvoerder. Ze noemt dat rapport eenzijdig en gekleurd en zegt dat de voorlopig bewindvoerder het haar onmogelijk heeft gemaakt om bepaalde cruciale bewijsstukken voor te leggen. Ze blijft erbij dat ze zichzelf nooit persoonlijk heeft verrijkt.

Meest gelezen