Intensieve zorg bijna vol in Oost-Vlaanderen: “Als de bedden op zijn, moeten patiënten naar ander ziekenhuis”

Door de stijgende coronacijfers wordt de toestand op intensieve zorg in de ziekenhuizen verontrustend. De 2.000 beschikbare bedden in ons land zijn bijna allemaal bezet. Ook op de intensieve zorg in het UZ Gent is het zoeken naar een vrij bed. “Gelukkig is er een spreidingsplan in de provincie.”

“Het aantal mensen dat op intensieve zorgen ligt is hoog”, zegt hoofdarts van het UZ Gent Frank Vermassen. “In Oost-Vlaanderen is het echt zoeken naar een vrij bed. Als alle bedden vol zijn, dan worden patiënten naar een ander ziekenhuis in de provincie gebracht. Dat spreidingsplan werkt op dit moment goed.” De transfers gebeuren vooral binnen de provincie, maar als ook dat niet meer kan wordt ook gekeken naar West-Vlaanderen of Vlaams-Brabant, waar de coronasituatie minder kritiek is. 

Bekijk hier de reportage van "Het Journaal" over de afdeling intensieve zorg in het UZ Gent:

Videospeler inladen...

Bovengrens

“Voorlopig is alles nog onder controle”, stelt Vermassen gerust. “Maar er mogen niet veel patiënten bijkomen. Dan moeten we mensen doorsturen en dat is voor niemand leuk. De enige oplossing is dat de cijfers gaan dalen. We zijn in Oost-Vlaanderen vroeger aan de derde golf begonnen dan in de andere provincies. Hopelijk start de daling van het aantal besmettingen ook snel.”

De enige oplossing voor de overvolle ziekenhuizen is een daling van de cijfers 

Frank Vermassen, UZ Gent

Is het dan echt zo moeilijk om voldoende bedden te vinden? “Je kan inderdaad altijd een extra bed installeren, maar je moet ook wel personeel hebben dat geschoold is om mensen op intensieve zorgen te verzorgen. We moeten de maatregelen volgen om vooruit te raken”, aldus Vermassen.

Meest gelezen