Archiefbeeld ter illustratie.

Belgische F-16's rukken uit na passage Russische militaire vliegtuigen boven Noordzee

Twee Belgische F-16's zijn gisterochtend uitgerukt nadat twee Russische militaire vliegtuigen boven de Noordzee waren gepasseerd. De vliegtuigen naderden het Nederlandse luchtruim. België is momenteel verantwoordelijk voor de verdediging van het luchtruim van de Benelux. De Russische toestellen testen daarmee de waakzaamheid van de NAVO. 

De Belgische F-16's zijn gisterochtend vanop de luchtmachtbasis in het Waalse Florennes opgestegen om de Russische Tupolev Tu-142's te "begeleiden" ten noorden van de Nederlandse kust en de Friese eilanden Terschelling en Ameland. 

Beide Russische vliegtuigen vlogen zonder transponder en naderden het Nederlandse luchtruim, maar bleven wel in het internationale luchtruim. De Tupolevs zetten nadien koers naar het Verenigd Koninkrijk, waarna de F-16's rond de middag weer konden landen in Florennes. Ook in het Verenigd Koninkrijk zijn de bommenwerpers trouwens opgevangen door de luchtmacht. Zolang de Russische toestellen in het internationale luchtruim blijven, is dat ook toegestaan. 

"Onze F-16s hebben de Russen niet fysiek "gezien", maar wel kunnen waarnemen op de radar", zegt luchtmachtwoordvoerder Kurt Verwillighen. In die zin zijn de Russische toestellen ook niet echt "onderschept". Maar door de aanwezigheid van de de Belgische F-16's is duidelijk gemaakt aan de Russische piloten dat ze opgemerkt zijn, en dat ze dus maar beter in het internationale luchtruim blijven. 

Tu-142 wordt onderschept bij Canada door F-22
Public Domain

België is momenteel verantwoordelijk voor de verdediging van het luchtruim van de Benelux. Het is de tweede keer dat de F-16's moeten uitrukken om Russische vliegtuigen te onderscheppen. De vorige keer dateert van 15 januari 2018. (Lees verder onder de foto's) 

Sinds enkele jaren is Rusland een stuk assertiever geworden tegenover de NAVO. Geregeld schuren Russische gevechtsvliegtuigen langs het NAVO-luchtruim. Voor alle duidelijkheid: zolang ze in internationaal luchtruim blijven, mogen ze dat ook.

NAVO-gevechtsvliegtuigen doen overigens hetzelfde. Op die manier testen beide militaire blokken de reactiesnelheid van de ander en achterhalen ze de tactische procedures. Soms worden ook door beide partijen vliegtuigen ingezet voor spionagedoeleinden. Die meten dan via allerlei sensoren de aanwezigheid en aard van communicatie- en radarsystemen van het andere blok. Op die manier blijft de kennis van de procedures en/of de aanwezigheid van militaire systemen van de vijand up-to-date. 

Dat laatste is niet onbelangrijk, want alleen door een zo duidelijk mogelijk zicht op de militaire systemen van Rusland, kan worden ingeschat welke systemen de NAVO zelf achter de hand moet houden. 

Meest gelezen