Radio 2

Brakel schakelt advocaat in tegen plannen voor wolvenpark in d'Hoppebos in Vloesberg: “Zal het Europees beschermd natuurgebied ernaast verstoren”

Brakel gaat een bezwaar indienen tegen de komst van een wolvenpark in grensgemeente Vloesberg. Het park komt in het d'Hoppebos waar 15 jaar geleden een harde strijd gevoerd werd om zavelputten te saneren. Dat gebeurde utieindelijk niet, maar de eigenaar van het stort wil er nu wolventoerisme organiseren, met 6 chalets. Later zou het een echt dierenpark worden met 22 chalets en een parking voor 410 wagens. Brakel schakelt nu een advocaat in om het project tegen te houden. 

Vloesberg, een Waalse buurgemeente van Brakel, wil op de oude zavelgroeven een wolvenpark bouwen. Naar eigen zeggen wordt het een soort klein Pairi Daiza met als doel wolventoerisme. Toeristen kunnen in een chalet overnachten terwijl ze slapen naast enkele wolven die opgesloten zitten in een kooi. In een volgende fase wordt het wolvenpark uitgebreid tot een groot dierenpark. Buurgemeente Brakel is niet blij met deze plannen omdat het volgens haar voor veel overlast zal zorgen. 

Grote parking

“Ik ben de laatste dagen gecontacteerd geweest door verschillende verontruste inwoners”, vertelt Peter Vanderstuyf (Open VLD), schepen in Brakel. “Mensen maken zich zorgen om de dieren, maar ook over de rust. In de eerste plaats wil Vloesberg een aantal wolven uitzetten in een park, voor een kleinschalig project met 6 chalets. Maar daarna zouden er ook vakantiewoningen komen, speelzones, een kiosk en zelfs een parking voor meer dan 400 wagens.”

Overlast in Brakel

Het domein van het wolvenpark ligt in buurgemeente Vloesberg, wat daar gebeurt kan de gemeente Brakel niet beslissen. “Maar we vrezen voor overlast, en dat is wel onze zaak”, gaat Vanderstuyf verder. “Als er zoveel parkeerplaatsen komen, dan zorgt dat voor meer verkeer door onze gemeente. Bovendien zal het vakantiepark voor een deel in het Brakelbos liggen. Dat is een Europees beschermd natuurgebied met een aantal vaste natuurdoelstellingen. We zijn bang dat het park de habitat zal verstoren.”

Het wolvenpark komt voor een deel in het Brakelbos, we zijn bang dat het de natuur verstoort

Peter Vanderstuyf (Open VLD), schepen in Brakel

Tot en met vrijdag kunnen bezwaren tegen het plan ingediend worden. Voor vrijdag moet de gemeente dus een dossier opsturen met hun tegenargumenten. Brakel heeft hiervoor een advocaat onder de arm genomen die gespecialiseerd is in ruimtelijke ordening en milieurecht. “Ik hoop dat we nog iets te zeggen hebben over de plannen. Maar dat is afwachten”, aldus Vanderstuyf.

Radio 2

Meest gelezen