Pere Aragonès slaagde er als kandidaat-minister-president voor de ERC niet in genoeg stemmen achter zich te krijgen.
AFP or licensors

Catalaanse regering van separatisten raakt niet uit startblokken, nieuwe verkiezingen loeren om de hoek

In Catalonië zijn de onafhankelijkheidspartijen er niet in geslaagd om samen een regering te vormen. ERC-leider en kandidaat-minister-president Pere Aragonès kreeg voor de tweede keer in een week tijd niet genoeg stemmen achter zich in het parlement. Als er binnen 2 maanden geen akkoord wordt bereikt, komen er nieuwe verkiezingen.

In de nationale Spaanse politiek en ook in de autonome regio Catalonië moet een kandidaat-premier een zogenoemde "investituur" (een soort vertrouwensstemming) doorstaan, nadat die het regeerprogramma uit de doeken heeft gedaan.

Pere Aragonès, de kandidaat-minister-president van de linkse, separatistische partij ERC, overleefde twee zulke stemmingen niet. Noch die waarin een absolute meerderheid moet worden gehaald (vrijdag), noch die waarin een relatieve meerderheid moet worden gehaald (vandaag). Het resultaat is dat nu een termijn aan het lopen is waarin voldoende Catalaanse partijen alsnog een akkoord moeten vinden om samen een regering te vormen, anders komen er nieuwe verkiezingen. Ze hebben daarvoor nog 2 maanden de tijd.

Aragonès kreeg naast de steun van zijn eigen ERC (33 zetels) ook die van de extreemlinkse separatistische partij CUP (9 zetels), maar had bij de eerste stemming vrijdag vooral de steun nodig van de 32 parlementsleden van Junts per Catalunya, de meer conservatieve separatistische partij van de in België wonende ex-minister-president Carles Puigdemont, om aan een absolute meerderheid te raken. Maar die kreeg hij niet. Ook bij een tweede stemming vandaag haalde hij niet meer ja-stemmen dan neen-stemmen (de relatieve meerderheid).

De separatistische partijen ERC, Junts en CUP haalden bij de verkiezingen in februari nochtans voldoende stemmen om samen een meerderheid te vormen (ofwel door samen in de regering te stappen, ofwel via gedoogsteun). Een nieuwe separatistische regering is dan ook perfect mogelijk, zonder steun van andere partijen. Maar een akkoord dat ERC en CUP onderling gesloten hadden, lag Junts dwars.

Binnen het separatistische kamp is de eenheid overigens al langer zoek. De twee grote onafhankelijkheidspartijen ERC en Junts, die in 2017 nog samen het referendum organiseerden en eenzijdig de onafhankelijkheid uitriepen, botsen over de strategie die gevolgd moet worden op het pad naar onafhankelijkheid.

ERC pleit voor een dialoog met de Spaanse regering over een nieuw referendum en amnestie voor de veroordeelde Catalaanse leiders. Junts ziet meer heil in de confrontatie opzoeken met Madrid. De verontwaardiging die bij een deel van de Catalanen leeft over de reactie van Madrid na het vorige referendum en het proces tegen de Catalaanse leiders moet voortdurend opgepookt blijven worden, meent Junts.

De breuk is blijkbaar zo groot dat een akkoord (voorlopig) niet mogelijk was. De kans bestaat nu dat de socialist Salvador Illa een poging zal doen om een regering te vormen. Illa's PSC haalde in februari het hoogste aantal stemmen binnen, maar strandde op evenveel zetels als ERC. De PSC is gekant tegen afscheiding van Catalonië. De kans dat Illa genoeg stemmen achter zich krijgt in een parlement waarin de separatisten de meerderheid hebben, is eerder klein.

De enige andere mogelijkheid om nog voor eind mei een nieuwe regering op de been te brengen, is dan ook dat Aragonès er toch in slaagt om de steun van Junts te bemachtigen. Gesprekken daarover zijn al volop aan de gang. Bij Junts zelf is te horen dat die zelfs geen maanden moeten duren en er al veel sneller een akkoord bereikt kan worden. Junts gokt erop dat Aragonès nu wel meer met hun bekommernissen rekening zal houden.

Meest gelezen