AFP or licensors

Chinese regering drukt hervorming door en maakt oppositie in Hongkong vleugellam 

De Chinese president Xi Jinping heeft een radicale hervorming van het kiessysteem in Hongkong goedgekeurd, dat heeft het Chinese staatsnieuwsagentschap Xinhua gemeld. Volgens critici zal deze hervorming de oppositie in Hongkong helemaal vleugellam maken.

Eerder op de dag had een commissie in het Chinese parlement unaniem de wetswijzigingen goedgekeurd. Peking legt de hervorming op zonder inspraak van het parlement in Hongkong.

Officieel zijn geen details bekendgemaakt over de hervorming. Tam Yiu-chung, een vertegenwoordiger van Hongkong binnen het beslissingsorgaan van het Chinese parlement, gaf verduidelijking aan het persagentschap AFP. Het parlement van Hongkong wordt uitgebreid en er zullen 90 leden kunnen zetelen, in plaats van 70 nu. Slechts twintig zitjes (22 procent van het totaal) zullen via rechtstreekse verkiezingen worden toegekend.  Nu is dat nog de helft van de zetels.

Kandidaat moet worden "goedgekeurd" door comité

Bovendien zal wie zich kandidaat stelt ook eerst moeten worden "goedgekeurd" door een controlecomité opgericht door de autoriteiten in Hongkong, zei Tam nog. Voorts zullen de politie en het orgaan dat belast is met de toepassing van de omstreden nationale veiligheidswet, ook rapporten opstellen over elke kandidaat, aldus Tam.

Na de invoering van de omstreden nationale veiligheidswet vorig jaar betekent deze kieshervorming een nieuwe slag voor de oppositie in Hongkong.

Meest gelezen