Bart Somers verontrust over zaak-El Kaouakibi: "Dag na dag verschijnen er dingen die je doen fronsen"

Vlaams viceminister-president Bart Somers (Open VLD) is naar eigen zeggen zeer verontrust over wat er allemaal aan het licht komt over zijn partijgenote Sihame El Kaouakibi. De politica wordt beschuldigd van gesjoemel met subsidies. Somers vindt dat El Kaouakibi zo snel mogelijk duidelijkheid moet scheppen: "Ik denk dat je als publiek figuur niet anders kan dan je publiek te verdedigen en een aantal aantijgingen duidelijk te weerleggen."

Bart Somers was lijsttrekker voor Open VLD in Antwerpen voor de Vlaamse verkiezingen in 2019, Sihame El Kaouakibi stond op de tweede plaats op de lijst. "Ik heb de voorbije weken geen contact meer met haar", zegt Somers vanavond in "De Afspraak" op Canvas.

"Iedereen heeft recht op een proces, moet de kans krijgen om zich te verdedigen en is onschuldig tot het tegendeel is bewezen", beklemtoont Somers. "Dit gezegd zijnde, die blijvende instroom van informatie is zeer verontrustend. Ook voor onze partij is deze situatie niet gemakkelijk."

"Dag na dag verschijnen er nieuwe dingen waarvan je de wenkbrauwen ernstig fronst. Ik heb daar zeer veel emoties bij, maar ik probeer die voorlopig voor mezelf te houden", zegt Somers. "Maar het is aan de rechtbank om te oordelen."     

El Kaouakibi is voorlopig geschorst als lid van Open VLD. Volgens Bart Somers is het nog niet uitgesloten dat er nog een toekomst is in de partij voor haar: "Ik denk dat het belangrijk is voor Sihame om zo snel mogelijk duidelijkheid te scheppen." 

"Ze is een publiek figuur, het debat wordt ook publiek gevoerd, dan kan je eigenlijk bijna niet anders dan je publiek te verdedigen. Zij heeft als opdracht om die aantijgingen met een zekere overtuiging te weerleggen."

Herbekijk het volledige gesprek met Bart Somers uit "De Afspraak":

Videospeler inladen...

Meest gelezen