Foto Belga ter illustratie

Vroeger waren er rivierduinen in Destelbergen: "Duizenden jaren geleden zijn die ontstaan in de ijstijd"

De gemeente Heusden, bij Destelbergen, had vroeger rivierduinen. Het gaat over duinen die 15.000 jaar geleden ontstaan zijn in de laatste ijstijd. Er zijn er nog 2 overgebleven: de Zandberg en de Kollebloem. De provincie Oost-Vlaanderen heeft een brochure gemaakt waarin voor het eerst de duinen in Heusden centraal staan. 

Duinen vind je normaal gezien aan de zee, in de buurt van water, dus je zou niet onmiddellijk denken dat er ooit duinen waren in een landschap zoals in Heusden en Destelbergen. Maar toch is het zo, legt An Vervliet, gedeputeerde voor Erfgoed voor de provincie Oost-Vlaanderen uit: "De loop van de Schelde is door de jaren heen al verschillende keren veranderd", legt Vervliet uit. "Soms door de mens, maar vaak ook door de natuur zelf."

Ontstaan van rivierduinen

De meeste rivierduinen zijn ontstaan aan het einde van de laatste ijstijd, ongeveer 15.000 jaar geleden. "Als we teruggaan tot in de laatste ijstijd, dan was de bodem van de Schelde zeer zanderig. De begroeiing hier was een toendralandschap: met zeer lage begroeiing dus. Er waren ten hoogste een paar struikjes, dus de wind had vrij spel."

In de laatste ijstijd was de bodem van de Schelde zeer zanderig, en de omgeving was een toendralandschap
Gedeputeerde voor Erfgoed An Vervliet

Door de seizoenen veranderden de rivieren van loop: "In de zomer kwam de bedding van de rivier laag te staan, en op sommige plaatsen zelfs helemaal droog. De wind waaide het zand uit de bedding en het stuifzand werd dan afgezet aan de oevers en dat bleef hangen in de begroeiing. Door vele jaren heen werd dat hoopje zand altijd een beetje groter en zo ontstonden heuse rivierduinen."

Verdwenen door huizen en gebouwen

De geschiedenis van de duinen gaat ver terug, maar her en der kan je daar nog sporen van zien, legt Vervliet uit: "Door vele ontginningen die de mens heeft gedaan, zijn er wel veel van de duinen verdwenen. Maar op het domein van de Kollebloem kan je nog een deel van een rivierduin zien. Door begroeiing van grassen en bomen is die daar nog bewaard gebleven." Naast de Kollebloem kan je ook aan de Zandberg nog een duin zien. In Destelbergen zelf zijn de andere oude rivierduinen al lang geleden afgegraven.

Lees verder onder de foto.

Foto Provincie Oost-Vlaanderen

Brochure

De provincie heeft in ere van de duinen een nieuwe Erfgoedsprokkel uitgebracht. Dat is een brochure met foto's en veel uitleg over de duinen. De provincie brengt regelmatig Erfgoedsprokkels uit om de erfgoedwaarde van bepaalde plekken te belichten. De brochure kan je gratis downloaden.

Meest gelezen