Leuvense burgemeester trekt regel in die kotstudenten verbiedt maar met vier in de tuin samen te zitten

De burgemeester van Leuven, Mohamed Ridouani, trekt het verbod in waarbij kotstudenten maar met vier in de tuin van hun kot mogen zitten. Er kwam heel wat kritiek op die regel. Op zich verandert er weinig aangezien het aantal personen waarmee we mogen afspreken sinds zaterdag sowieso beperkt is tot vier. 

Vorig jaar in februari werd in de gemeenteraad een regel goedgekeurd om de overlast door studenten in te perken. Letterlijk staat er: "In de buitenruimte van het kot (bv. in de tuin) kan men samenkomen met maximaal vier personen (ongeacht of dit mede kotgenoten zijn of externen) en op voorwaarde dat men anderhalve meter afstand houdt. Gelet op het toenemend aantal vaststellingen van nachtlawaai door studenten worden deze samenkomsten enkel tussen 8 uur en 22 uur toegelaten." Na kritiek op die regel wordt hij nu geschrapt door de burgemeester. Maar heel weinig verandert er daardoor niet, want sinds zaterdag mogen we sowieso nog maar met vier personen buiten afspreken. 

Vorige week nog kregen acht studenten elk een boete van 250 euro, toen ze 's avonds na 10 uur in de tuin zaten. Nochtans werden alle coronamaatregelen nageleefd, zeggen de studenten. Volgens de burgemeester kregen ze geen boete omdat ze daar samen zaten, maar wel omdat ze te veel lawaai maakten.

Het is discriminatie als alleen studenten zich aan een bepaalde regel moeten houden en anderen niet

De studenten zijn blij dat de burgemeester het verbod heeft ingetrokken, vooral omdat de regel alleen gold voor studenten en niet voor andere leeftijdsgroepen. "Iedereen is gelijk voor de wet", zegt een student. "Het is ook discriminatie als alleen studenten zich aan een bepaalde regel moeten houden en anderen niet", zegt een andere student. "Als bijvoorbeeld vier dertigers thuis in hun tuin samen zouden zitten, dan zouden zij geen boete krijgen en studenten wel. Dat klopt niet. Je kan toch geen aparte regel invoeren voor één leeftijdsgroep."

Meest gelezen