Liveblog - Duitsland beperkt AstraZeneca-vaccin tot bevolking boven 60, ziekenhuizen moeten weer opschalen

De coronacijfers staan nog steeds in het rood en in het bijzonder de belasting op intensieve zorg neemt toe. Ziekenhuizen moeten opschalen naar een nieuwe fase en dus meer bedden vrijhouden voor covidpatiënten. In Duitsland beperken de ministers van Gezondheid het gebruik van het AstraZeneca-vaccin tot mensen boven 60 jaar. 

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Bovenaan onze liveblog pinnen we de belangrijkste berichten vast. Daaronder vind je de meest recente updates.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Duitsland beperkt gebruik van AstraZeneca-vaccin tot ouderen boven 60 jaar

De Duitse minister van Gezondheid Jens Spahn en zijn collega's uit de 16 deelstaten hebben beslist het AstraZeneca-vaccin voorlopig niet meer te gebruiken voor mensen onder de 60 jaar. Ze volgen daarmee een advies van de vaccinatiecommissie STIKO op om het gebruik van het vaccin te beperken. Mensen die jonger zijn dan 60 kunnen eventueel na dokstersadvies toch nog het vaccin toegediend krijgen. 

Eerder hadden enkele Duitse deelstaten al besloten om het gebruik van het vaccin te beperken tot mensen boven 60 jaar. Ze doen dat omdat er opnieuw mensen een trombose (bloedklontering) kregen na toediening van het vaccin. In heel Duitsland zijn er zo 31 gevallen. Het gaat vooral om vrouwen die jonger zijn dan 60 jaar. Negen van die patïenten overleefden het niet. 

Verschillende Europese landen beslisten enkele weken geleden om de inentingen met AstraZeneca op te schorten, nadat er enkele gevallen waren opgedoken van bloedklonters bij mensen die kort daarvoor ingeënt waren met AstraZeneca. Het Europese Geneesmiddelenagentschap EMA besliste daarop dat het vaccin veilig is, en dat de voordelen opwegen tegen de risico's.

Ziekenhuizen moeten opnieuw opschalen: 60 procent van bedden op intensieve zorg vrijhouden voor covidpatiënten

Alle ziekenhuizen in ons land moeten tegen volgende week dinsdag overschakelen naar fase 2A. Dat betekent dat 60 procent van de bedden op intensieve zorg moet worden voorbehouden voor covidpatiënten. Dat komt overeen met 1.200 van de 2.000 beschikbare bedden. Tot nog toe moest de helft van alle bedden worden voorbehouden voor niet-covidpatiënten.

Er moet ook 15 procent extra capaciteit voor intensieve zorg worden voorzien. Dat betekent dat de ziekenhuizen dus extra bedden moeten creëren.

Lees meer in dit artikel:

Twee weken meer contactonderwijs in Leuven leidde niet tot grote toename in besmettingen

De twee weken met iets meer contactonderwijs hebben alvast niet tot een grote stijging van de positiviteitsratio geleid bij geteste Leuvense studenten. Dat blijkt uit cijfers van het testcentrum van de KU Leuven. "Het aantal positieve tests ligt in lijn met vergelijkbare andere regio's en groepen", zegt Klaas Nelissen, onderzoeker in het centrum.

In de week van 15 maart mochten studenten opnieuw twee halve dagen of een volledige dag fysiek naar de universiteit komen voor klassieke hoorcolleges, weliswaar in een bezettingsgraad van maximum 20 procent. De stijgende coronacijfers eind maart noopten de regeringen in ons land tot verstrengingen, waarop de universiteit besloot het contactonderwijs terug te draaien, op practica en vaardigheidstrainingen na. Zo heeft de KU Leuven twee weken van extra fysiek onderwijs gekend.

De positiviteitsratio van geteste Leuvense studenten is in de week van 15 maart op 4 procent vastgesteld, de week erop steeg de ratio naar 5,2 procent. "Maar we kunnen zeker niet spreken van een disproportionele stijging na de twee weken contactonderwijs", zegt Nelissen. "We volgen daarmee de stijgende trend van het land, en blijven tot nu toe nog onder het landelijk gemiddelde." De positiviteitsratio in België, berekend op de cijfers van 20 tot 26 maart, ligt dinsdag op 7,7 procent, die van het testcentrum in Leuven kruipt ook die richting uit.

Tweede zelftest goedgekeurd door Geneesmiddelenagentschap FAGG

Het Geneesmiddelenagentschap (FAGG) heeft een tweede zelftest goedgekeurd. Behalve de test die door Roche verdeeld wordt, zal ook een zelftest van Biosynex vanaf 6 april bij de apotheken gekocht kunnen worden.

Voor Biosynex gaat het om twee referenties: een voor één test per kit en een voor vijf tests per kit. Bij Roche is dat één referentie. Maandag klonk het al dat Roche in de eerste weken "meerdere miljoenen" tests zou kunnen leveren.

Het FAGG laat weten dat een tabel op zijn website systematisch zal worden aangevuld met tests die de apothekers aan particulieren zullen mogen verkopen. Omdat er op dit moment nog geen tests op die Europese markt zijn die een CE-markering gekregen hebben, mogen uitzonderlijk testen voor professioneel gebruik die aan strikte eisen voldoen en door het FAGG werden geverifieerd aan particulieren worden verkocht. Verkoop van die testen kan enkel in de apotheek, en de apotheker moet de koper informeren over het gebruik en moet ook duidelijk maken dat contact met een arts verplicht is na een positief resultaat.

Geen Pinkpop-festival dit jaar

De 51e edittie van het Pinkpopfestival in Nederland wordt uitgesteld tot juni volgend jaar. Dat heeft de organisatie aangekondigd. Eerder was in eigen land het festival in Werchter al afgezegd en verplaatst naar volgend jaar. Net zoals in Werchter blijven de tickets voor Pinkpop die al verkocht zijn geldig voor volgend jaar. De topgroep die gepland was dit jaar, Pearl Jam, zal volgend jaar zowel op Pinkpop als in Werchter spelen. 

BioNTech gaat 2,5 miljard vaccindoses produceren, kwart meer dan gepland

Het Duitse laboratorium BioNTech en zijn Amerikaanse partner Pfizer willen in 2021 tot 2,5 miljard vaccindoses produceren, een kwart meer dan aanvankelijk aangekondigd. Dat meldt BioNTech. Volgens topman Ugur Sahin is er bovendien nog ruimte voor een verdere verhoging. Tot hiertoe was er sprake van 2 miljard doses.

De productiecapaciteit zal stijgen als gevolg van een "optimalisatie van het productieproces", de "uitbreiding van het productienetwerk" en de toestemming om zes doses uit één flacon te halen, legt het bedrijf uit in een communiqué.

Net vandaag was koning Filip te gast in de Pfizerfabriek in Puurs. Na afloop reageerde de directeur van Pfizer Puurs, Luc Van Steenwinkel, in een video-interview met Belga op het nieuws: "Ja, 2,5 miljard is mogelijk. We werken daaraan mee. Zoals de productieschaling nu loopt, zijn we optimistisch dat we dat kunnen halen. In Puurs zijn we nu in de laatste fase van de opschaling en we denken in de periode mei-juni tot meer dan honderd miljoen vaccins per maand te kunnen maken."

Sahin kondigde ook aan dat er gewerkt wordt aan een betere bewaring van het vaccin. Dat moet nu op zeer lage temperaturen bewaard worden. In de tweede helft van dit jaar moet er een kant-en-klare variant van het vaccin beschikbaar komen die ook in koelkasten bewaard kan worden. Dan kunnen bijvoorbeeld huisartsen en apotheken een grotere rol spelen bij vaccinatiecampagnes.

 

Niet-essentiële winkels krijgen geen dubbel overbruggingsrecht, Mode Unie en NSZ verontwaardigd

Niet-essentiële winkels die enkel op afspraak mogen werken, krijgen minder financiële ondersteuning dan eerst was toegezegd. Dat blijkt uit een verklaring van federaal minister van Middenstand David Clarinval (MR).

Na het Overlegcomité vorige week was gezegd dat winkels die op afspraak werken, beschouwd werden als "gesloten", en dus een dubbel overbruggingrecht zouden krijgen. Nu blijkt dat die winkels beschouwd worden als "open", en daarom maar een enkel overbruggingsrecht krijgen. Bij die niet-essentiële winkels zijn veel kledingwinkels.

Belangenorganisatie Mode Unie is niet te spreken over deze gang van zaken. Ook het NSZ zegt in een persbericht dat het het oneens is met de beslissing van de regering. Volgens de organisatie is werken op afspraak een extra redmiddel, geen vervanging van normale verkoop. 

Het dubbel overbruggingsrecht kan oplopen tot ruim 3.200 euro per maand. Het enkel overbruggingsrecht gaat tot zo'n 1.600 euro, afhankelijk van de gezinssituatie.

Duitse deelstaten schorten gebruik van AstraZeneca voor -60-jarigen tijdelijk op

In Duitsland hebben verschillende deelstaten het gebruik van het AstraZeneca-vaccin voor mensen jonger dan 60 tijdelijk stopgezet nadat er opnieuw gevallen van tromboses zijn gemeld, die mogelijk te wijten zijn aan het gebruik van het vaccin. 

Tot nu toe zijn er in Duitsland 31 tromboses vastgesteld, kort na het toedienen van het vaccin. In 29 gevallen was er sprake van een gebrek aan bloedplaatjes. 29 van de slachtoffers zijn vrouwen tussen 20 en 63 jaar. In negen gevallen volgde een dodelijke afloop. 

De Duitse minister van Volksgezondheid Jens Spahn pleegt vanavond overleg met zijn collega's van de deelstaten. Na eerdere bezorgdheid over de veiligheid van het AstraZeneca-vaccin, had het Europees Geneesmiddelenagentschap EMA het vaccin veilig en effectief genoemd. Of er een nieuw onderzoek komt, is nog niet duidelijk. 

Reizen naar Italië? Verplicht testen en in quarantaine

Reizigers uit EU-landen moeten in Italië voortaan vijf dagen in quarantaine. Ze moeten een coronatest ondergaan voor ze vertrekken, daarna moeten ze vijf dagen in quarantaine, om daarna opnieuw een test te ondergaan. Die maatregel gold al voor reizigers van buiten de EU. Italië krijgt de derde golf maar moeizaam onder controle, grote delen van het land zijn rode zone. Daar gelden strenge maatregelen, zoals een verbod op niet-essentiële verplaatsingen.

De maatregel kwam er nadat er een stijgend aantal boekingen genoteerd werd voor vluchten naar het buitenland in de paasperiode. De overheid wil dus vooral vermijden dat Italiaanse toeristen het virus opnieuw meebrengen vanuit het buitenland, zoals vorige zomer gebeurde. Maar er was ook al dagenlang een polemiek bezig in Italië over het feit dat Italianen wel naar het buitenland mogen reizen, maar niet naar andere regio’s in eigen land. 

Gaat Zweden de versoepelingen nog een beetje uitstellen?

De Zweedse gezondheidsautoriteit Folkhälsomyndigheten wil dat de regering de geplande coronaversoepelingen uitstelt. Oorspronkelijk was de bedoeling om ze op 11 april in werking te laten treden, maar omwille van de te hoge besmettingsgraad vraagt het gezondheidsinstituut om dat nu te verschuiven naar 3 mei.

"Nu versoepelingen laten ingaan, zou het signaal uitsturen dat de risico's afgenomen zijn", zegt staatsepidemioloog Anders Tegnell aan de Zweedse openbare omroep SVT. "Dat is volgens ons de verkeerde boodschap. We moeten echt hard blijven werken om het aantal infecties de komende weken zo veel mogelijk te beperken."

De infectiegraad lag de afgelopen veertien dagen volgens cijfermateriaal van het ECDC op 597 nieuwe besmettingen per 100.000 inwoners. Ter vergelijking, in België ligt dat cijfer op 440, in Duitsland op 195.

Meest gelezen