Meer wandelaars op begraafplaatsen sinds de coronacrisis: "Ze zoeken rustig plekje"

Begraafplaatsen krijgen de laatste maanden meer bezoekers. Die komen niet altijd om te rouwen, maar ook om te wandelen en zelfs te joggen. Dat blijkt uit een rondvraag van Radio 2 Oost-Vlaanderen. Veel begraafplaatsen zijn de laatste jaren omgevormd tot parken met meer groen en wandelpaden.

De groendiensten die de begraafplaatsen onderhouden merken het: sinds de coronacrisis wandelen we ook meer op begraafplaatsen. In Gent bijvoorbeeld zijn er 18 begraafplaatsen en ziet de groendienst niet alleen mensen die een overledene komen bezoeken, maar ook wandelaars en joggers. In Aalst komen meer wandelaars de rust opzoeken op de begraafplaats in het centrum. Ook in Sint-Niklaas is dat het geval.

Rustzoekers

 In Sint-Niklaas komen rustzoekers vaker naar de historische begraafplaats Tereken in het centrum, weet schepen Sofie Heyrman (Groen) "Hier wordt niet meer actief begraven, maar Tereken wordt uitgebouwd als een parkbegraafplaats, dus mensen komen daar langs om een rustig plekje te zoeken. Door corona hebben wandelaars nieuwe paden gezocht in de stad." Dat verloopt zonder problemen, "want mensen gaan daar eerder alleen of met z'n tweeën wandelen en niet in groepjes. Zolang iedereen respect heeft voor de mensen die er begraven liggen vind ik het zelfs schoon dat die plaats wat meer bezocht wordt,." 

Zolang iedereen respect heeft voor de geschiedenis die er begraven ligt, voor de mensen die er zijn, is dat geen probleem

Sophie Heyrman

Sereniteit respecteren

Gent heeft 18 begraafplaatsen, het zijn groene plekken in de stad. De mensen van de groendienst stellen vast dat er meer bezoekers zijn dan in niet-coronatijd. Op de Westerbegraafplaats komen ook joggers. Die begraafplaats is uitgebouwd als park, "maar het is natuurlijk niet de bedoeling dat ze daar beginnen te voetballen," verduidelijkt schepen Isabelle Heyndrickx (CD&V), "het is ook niet de bedoeling dat je daar met 10 tegelijk al zingend en al lachend rondloopt. De sereniteit moet bewaard blijven."

Overlast is er ook niet op de Gentse begraafplaasten. "Af en toe moet een toezichter iemand vragen om de sereniteit te bewaren, maar als de mensen daar even op gewezen worden, dan stopt dat meteen," volgens Heyndrickx. 

Meest gelezen