Gemeenten zetten in op trouwen in openlucht: vanaf morgen in Aartselaar, binnenkort ook in Mol

In Aartselaar kunnen koppels vanaf morgen trouwen in park Solhof. De koppels staan dan wel zelf in voor de organisatie, financiering en materialen. De gemeente Mol gaat ook op zoek naar alternatieve trouwlocaties buiten de muren van het gemeentehuis. Tot voor kort mocht trouwen alleen in een gemeentehuis. Die wet is nu aangepast.

Tot voor kort was een burgerlijk huwelijk uitsluitend mogelijk in een gemeentehuis. Nu laat de wet ook huwelijken buiten het gemeentehuis toe. In Aartselaar is het mogelijk vanaf 1 april, in park Solhof. De trouwende koppels moeten zelf instaan voor de organisatie, de financiering en de materialen. Alles moet netjes achtegelaten worden en ze mogen ze geen receptie of feest organiseren. Bij regenweer zal de plechtigheid alsnog in het gemeentehuis doorgaan.

Mol is al wel bezig met het inrichten van een nieuwe trouwzaal in het oude gemeentehuis, maar het wil daarnaast ook een buitenlocatie hebben, waar ze huwelijken kunnen organiseren."Buiten is het natuurlijk coronaveiliger. Er kunnen ook meer mensen de plechtigheid bijwonen", zegt burgemeester Wim Caeyers (CD&V): "Maar we kijken ook verder dan de coronacrisis. We gaan op zoek naar een locatie die op lange termijn geschikt is om huwelijken in te zegenen."

Het moet om gemeentelijk eigendom gaan en er mag ook geen ander gebruik zijn, anders valt de plek af als mogelijke trouwlocatie

Wim Caeyers, burgemeester Mol (CD&V)

Volgens Caeyers is niet elke plek geschikt als trouwlocatie: "In de eerste plaats moet het om gemeentelijk eigendom gaan. Er mag ook geen ander gebruik zijn, het moet om een neutrale plek gaan. Dat zijn allemaal zaken waarmee we rekening moeten houden."

Meest gelezen