Videospeler inladen...

Zonnig weer lokt massa mensen naar de kust, NMBS activeert noodplan 

Het zonnige weer heeft een massa mensen naar de kust gelokt. In grote stations stonden er lange rijen wachtenden onderaan de perrons voor treinen naar de kust. De NMBS roept op om de komende dagen niet naar de kust te reizen en zette zijn noodplan in werking. 

Omdat de raammaatregel, waarbij reizigers alleen nog mogen plaatsnemen aan het raam van de trein nog niet geldt en er deze ochtend geen extra treinen reden, zaten de treinen snel bomvol. 

De NMBS besliste daarom om een noodplan af te kondigen. Dat betekent concreet dat NMBS-medewerkers afstappende mensen tellen. Hetzelfde aantal mensen mag dan weer opstappen.  De rest van de wachtenden mag niet op het perron als de treinen al te vol zitten.

Bekijk hier het verslag in "Het Journaal" en lees verder onder de video.

Videospeler inladen...

"Raadpleeg druktebarometer of zoek andere bestemming"

Onder andere in het station van Brussel-Zuid stond er een lange rij mensen die hoopten een plekje te bemachtigen op de trein naar de kust. De rest van het station bleef wel rustig.

“Wij raden aan om de komende dagen naar andere bestemmingen in België te reizen", zegt de NMBS. "En check op voorhand de druktebarometer om wachtrijen te vermijden. Die vind je terug op de app van de NMBS.”

Om de avondspit op te vangen heeft de NMBS drie reservetreinen ingezet, maar dat lijkt niet voldoende. In Oostende worden mensen gespreid in de treinen gelaten, maar dat leidt bijvoorbeeld in Gent tot het probleem dat niet alle pendelaars die terug naar huis willen,  kunnen opstappen. De NMBS-mederwerkers doen er wel alles aan om de terugtocht in goede banen te leiden.

(Lees verder onder de video en de tweet)

Videospeler inladen...

Bekijk hier de reportage van "Het Journaal" over de drukte aan de kust (lees voort onder de video):

Videospeler inladen...

Gevreesde scenario

De toeloop door het goede weer werd door veel kustburgemeesters gevreesd, maar Bart Tommelein, burgemeester van Oostende, is blij dat de NMBS vanochtend zelf ingegrepen heeft.

“Als je nu niets doet, wordt Oostende weer overspoeld door heel veel mensen. Als er hier volle treinen toekomen, krijg je het niet meer onder controle. We verwachten ook wel wat auto’s. Ook daar monitoren we sterk. Als het te druk wordt, zullen we ook aan chauffeurs vragen om terug te keren en een andere bestemming te zoeken."

Om overvolle stations aan de kust en in het binnenland te vermijden, dringt Tommelein er bij de NMBS nog eens op aan om  een reservatiesysteem voor treinreizigers in te voeren. 

Bekijk hier het interview in "Het Journaal" met burgemeester Bart Tommelein van Oostende:

Videospeler inladen...
Dagtoeristen komen massaal aan in het station van Blankenberge.

Meest gelezen