Google Streetview

Oude rijkswachtkazerne van Lot staat te koop: "Historisch gebouw uit 1885"

De voormalige rijkswachtkazerne in Lot, bij Dworp staat te koop. De sociale huisvestingsmaatschappij Woonpunt Zennevallei is eigenaar van het gebouw en wou er sociale woningen van maken. Maar dat blijkt niet haalbaar en dus wordt het verkocht.

De voormalige rijkswachtkazerne aan Kapellerond in Lot, bij Beersel, staat te koop voor 265.000 euro. Een historisch gebouw uit 1885, met oude gewelven en een koer. Het bijgebouw waar twee cellen in ondergebracht waren, is enkele jaren geleden al afgebroken. De kazerne werd gebouwd na een periode van sociale onrust en stakingen in de fabrieken in de buurt, waarbij de Brusselse gendarmerie moest tussenkomen. De fabrieksbazen hebben er toen bij de gouverneur op aangedrongen om een rijkswachtpost in de buurt te bouwen, zodat de gendarmerie sneller ter plaatse kon zijn. 

Sociale woningen

De sociale huisvestingsmaatschappij Woonpunt Zennevallei is eigenaar van de oude kazerne. Het was oorspronkelijk de bedoeling om er sociale woningen van te maken, maar dat bleek niet haalbaar en dus wordt het gebouw verkocht. Maar Woonpunt Zennevallei wil naast het gebouw wel een parking aanleggen. De oude rijkswachtkazerne is niet beschermd, het staat wel op de inventaris van het bouwkundig erfgoed, en het kan bewoond worden.

Meest gelezen