Politicoloog Stefaan Walgrave: "Wantrouwen in de politiek te verklaren door stilstand federale regering"

Het vertrouwen van de Belg in de politiek is bijzonder laag. Volgens politicoloog Stefaan Walgrave is dat te verklaren door de stilstand van de federale regering de voorbije twee jaar. 

De studie over het vertrouwen in de politiek is uitgevoerd door de OESO en gaat louter over de federale regering. "De cijfers zeggen niets over het vertrouwen in de politiek in het algemeen. Wij politicologen denken dat het echt een specifiek nationaal regeringsprobleem was en dan vooral de laatste twee jaar", zegt Walgrave. 

"Wat is er toen gebeurd? De regering zat met interne conflicten, de val van de regering, een regering in lopende zaken die lang heeft geduurd, regeringsonderhandelingen die lang hebben geduurd, samen met de coronacrisis daar bovenop. Dat is bijna een perfecte storm die wij beleefd hebben in 2019-2020 en die zich vooral gericht heeft tegen die nationale overheid."

"De mensen willen dat de regering een beleid voert, er moet een stuurman aan de knoppen zitten die zijn verantwoordelijkheid neemt. De stilstand, de verlamming, is het ergste wat een politiek systeem kan overkomen", zegt Walgrave. "Op het ogenblik hebben we een regering met zeven partijen. Het is moeilijk om een gevoel van eenheid te creëren, maar tot nu toe heb ik de indruk dat dat redelijk lukt.  We zullen zien wat daar na de coronacrisis - als de grote externe vijand weg is - van over is. 

Bekijk hier het gesprek met Walgrave in  "De afspraak":

Videospeler inladen...

Meest gelezen