AFP or licensors

Emotionele getuigen op proces George Floyd - Meisje dat arrestatie filmde: "Sorry dat ik niet meer kon doen"

Op de tweede dag van het proces na de dood van  Amerikaan George Floyd zijn zes getuigen gehoord. Mensen die op straat passeerden vertelden hoe ze de agenten op andere gedachten probeerden te brengen, toen Derek Chauvin bijna tien minuten lang zijn knie op de nek van de zwarte man zette. Bij hen twee jonge meisjes, die de lijdensweg van Floyd filmden. In een hartverscheurende getuigenis verweten ze zichzelf dat ze Floyd niet hebben kunnen redden.

George Floyd stierf eind mei vorig jaar nadat Derek Chauvin zijn knie tijdens een arrestatie 9 minuten lang op zijn hals duwde. De 18-jarige Darnella Frazier was getuige van het tafereel en haalde haar smartphone boven om te filmen, haar beelden van de hardhandige arrestatie gingen de wereld rond.

"Sommige nachten lig ik er wakker van en ik bied George Floyd mijn excuses aan voor het feit dat ik niet meer heb gedaan", klonk het dinsdag. Frazier probeerde de agenten nog te overtuigen om Floyd los te laten, maar tevergeefs. "De agenten traden heel defensief op" En over Chauvin: "Het leek alsof het hem allemaal niets kon schelen wat we zeiden." 

Alsof het hem niets kon schelen 

18-jarige getuige over ex-politieman Derek Chauvin

Het andere meisje, pas negen, wilde anoniem blijven. Ze verklaarde dat ze het gevoel had dat ze George Floyd in de steek had gelaten. "We konden niets doen, er waren sterkere krachten aanwezig." Frazier richtte zich verder nog tot Derek Chauvin. "Het was niet aan mij om tussenbeide te komen, maar aan hem", klonk het.

Chauvin staat terecht voor doodslag ("second-degree murder"), doodslag door nalatigheid ("second-degree manslaughter") en "third-degree murder". Die laatste aanklacht is een begrip uit het Amerikaanse strafrecht dat gewoonlijk gebruikt wordt wanneer iemand een groep mensen in gevaar brengt zonder de intentie te doden.

Brandweervrouw Genevieve Hansen getuigt in uniform

Brandweervrouw mocht niet tussenbeide komen

Verschillende getuigen vertelden hoe ze boos werden, toen voormalig agent Derek Chauvin niet reageerde op hun vraag om zijn knie van de nek van George Floyd weg te halen. Professionele brandweervrouw Genevieve Hansen had geen dienst op 25 mei vorig jaar. Maar ze maakte haar functie wel bekend aan de agenten. Ze getuigde in tranen dat ze de toelating niet kreeg om medische bijstand te verlenen. "Er werd een man vermoord", zei ze. "Ik had hem naar mijn beste vermogen hulp kunnen bieden, maar dat recht werd een mens onthouden." Genevieve Hansen zal ook vandaag woensdag, op de derde procesdag, opnieuw worden gehoord. 

Getuige Donald Wynn Williams in de rechtszaal

ik was getuige van een moord

Donald Wynn Williams, ooggetuige

Een man van 33, Donald Wynn Williams, zei dat hij zo ontdaan was door wat hij zag dat hij de hulpdiensten belde. "Ik belde de politie over de politie" zei hij. Volgens hem was hij getuige van de moord. De jury kreeg een opname te horen van de noodoproep. Daarin zei Williams ondermeer "jullie zijn allemaal moordenaars. De man (George Floyd) was al geboeid en verzette zich niet". Williams is een professioneel beoefenaar van MMA, een gevechtssport.

Verschillende getuigen zeiden dat ze zich machteloos voelden, en schuldig over wat er zich voor hun ogen afspeelde. De verdediging van Derek Chauvin voerde aan dat de gewezen agent gewoon deed wat hem was geleerd in zijn opleiding. Volgens de advocaat is George Floyd niet vermoord, maar gestorven door een combinatie van onderliggende factoren, zoals een hartprobleem, hoge bloeddruk en druggebruik. Derek Chauvin is intussen ontslagen bij de politie. Hij riskeert tot veertig jaar cel.

In mei vorig jaar stierf George Floyd bij een gewelddadige arrestatie. Wat er gebeurde, wordt hier uitgelegd in 1 minuut. We willen u waarschuwen voor harde beelden. 

Videospeler inladen...
AFP or licensors

Meest gelezen