AFP or licensors

Rapport inspectiedienst: "Londense politie handelde op gepaste manier tijdens wake voor Sarah Everard"

De Londense politie heeft op een gepaste manier gehandeld bij de handhaving tijdens een evenement op 13 maart ter nagedachtenis van de vermoorde Sarah Everard. Dat stelt de Britse HMICFRS, een inspectiedienst die onder meer de politiediensten controleert. Een "meer verzoenende reactie" achteraf had wellicht wel het vertrouwen van de burgers in de politie ten goede kunnen komen, klinkt het.

De HMICFRS (Her Majesty’s Inspectorate of Constabulary and Fire & Rescue Services) baseerde zich voor dit rapport op honderden documenten, beelden van bodycams en interviews.

Hoewel de Londense politiediensten erg veel kritiek kregen op hun optreden, besluit de HMICFRS dat de agenten hun best deden om de massa op vreedzame wijze uiteen te drijven en om kalm en professioneel te blijven ook wanneer ze geconfronteerd werden met geweld. Ze zouden, aldus de waakhond, niet ongepast of hardhandig zijn opgetreden.

Op beelden die na de wake de wereld rondgingen, was te zien hoe vrouwen tijdens het evenement tegen de grond werden gedrukt en gearresteerd werden. De Britse minister van Binnenlandse Zaken Priti Patel noemde die beelden nadien "schokkend" en beval een rapport. Ook oppositieleider Sir Keir Starmer had de scènes "erg verontrustend" genoemd, de Londense burgemeester Sadiq Khan bestempelde het gedrag van de politie als "onaanvaardbaar".

De HMICFRS wijst er wel op dat er onvoldoende communicatie was geweest tussen de politiecommandanten over de veranderende situatie op het terrein. Ook had een "meer verzoenende reactie" achteraf wellicht het vertrouwen van de burgers in de politie ten goede kunnen komen.

Nog volgens de waakhond kon een dergelijk evenement plaatsvinden omdat "het recht om te protesteren ook tijdens een pandemie" van kracht blijft. Maar een evenement plannen dat zou voldoen aan de coronaregels was niet realistisch gezien het tijdsbestek en het aantal mensen dat de wake wilde bijwonen, aldus nog de HMICFRS.

De 33-jarige Sarah Everard verdween op 3 maart op weg naar huis na een bezoek aan een vriend in het zuiden van Londen. Haar lichaam werd een week later in Kent gevonden. De hoofdverdachte, de 48-jarige Wayne Couzens, sloot zich in 2018 aan bij de Met Police, de Londense politie. Hij stond vooral in voor de bewaking van diplomatieke gebouwen.

De moord maakte in het Verenigd Koninkrijk een debat los over de veiligheid van vrouwen op straat. Onder de hashtag #SarahEverard deelden vrouwen hun ervaringen. Dat de hoofdverdachte van de moord een politieman is, maakt het verhaal nog aangrijpender. In een opiniestuk in de Britse tabloid The Sun schreef minister van Binnenlandse Zaken Patel dat ze haar rol zou gebruiken "om vrouwen en meisjes te beschermen".

Meest gelezen