Maxime Anciaux - All rights reserved

Vlaamse regering bereikt akkoord met zorgsector: hogere lonen en 3.700 extra werknemers

In de Vlaamse zorg- en welzijnszorg komen er meer dan 3.700 extra werknemers bij. Dat is de Vlaamse regering overeengekomen met de sociale partners uit de sector. Het gaat om een extra uitgave van 165 miljoen euro. In het sociaal akkoord zijn ook maatregelen overeengekomen om de koopkracht van het personeel te verhogen, daarvoor trekt de regering 412 miljoen euro uit. 

Negen maanden is er hard onderhandeld over het sociaal akkoord voor de Vlaamse zorg- en welzijnssector. Vanmorgen vroeg werd het definitief afgeklopt. "Een bewijs dat het sociaal overleg werkt", klonk het op de digitale persconferentie achteraf. "Na het applaus komt de erkenning met die sociaal akkoord", verwoordde Mark Selleslach van de christelijke vakbond ACV het. Volgens Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) gaat het om een "ongeziene investering in de zorg- en welzijnssector".

Bekijk hier de reportage van "Terzake" over de ouderenzorg (en lees voort onder de video):

Videospeler inladen...

De Vlaamse regering trekt onder meer 165 miljoen euro uit om ruim 3.700 extra werknemers aan te trekken. Extra handen om de werkdruk te verlagen, vooral in de ouderenzorg, de kinderopvang en de gehandicaptenzorg. Die inspanning komt bovenop het al voorziene uitbreidingsbeleid van zo'n 10.000 extra jobs in de zorgsector, een investering van ruim 560 miljoen euro). "Met dit akkoord zetten we een echte turbo op de tewerkstelling in de Vlaamse zorg- en welzijnssectoren", aldus Vlaams  minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V).

Er zijn ook maatregelen afgesproken om de koopkracht van het personeel in de zorg- en welzijnssector te verhogen. Zo was al beslist dat het personeel in de woonzorgcentra gemiddeld zes procent opslag krijgt vanaf deze maand, na de zware inspanningen in de coronacrisis.

Na het bereiken van het sociaal akkoord ligt de uitdaging nu bij de concrete uitvoering ervan, en vooral bij de invulling van de vacatures. "Instroom vanuit onderwijs blijft cruciaal", zegt Vlaams minister van Werk Hilde Crevits (CD&V). "Om extra handen aan het bed te krijgen, hebben we daarnaast de ambitie om de komende jaren elk jaar 10.000 werkzoekenden, mensen die niet actief zijn op de arbeidsmarkt of mensen die ontslagen worden, naar een job in de zorg op te leiden."

Bekijk hier het gesprek met Margot Cloet (Zorgnet-Icuro) in "Terzake":

Videospeler inladen...

Meest gelezen