Uhuru stadion
AFP or licensors

45 doden bij eerbetoon aan overleden Tanzaniaanse president

In Tanzania zijn 45 mensen omgekomen tijdens een eerbetoon aan de overleden president John Magufuli op 21 maart. Het drama gebeurde in Dar es Salaam, de economische hoofdstad in het oosten van Tanzania, toen het stadion waarin het eerbetoon plaatsvond, werd bestormd door duizenden rouwende burgers. De autoriteiten maken nu pas het dodental bekend. 

"Er waren veel mensen die het stadion wilden binnengaan, enkelen hadden geen geduld", dat zei Lazaro Mambosasa, commandant van de regionale politie. "Ze forceerden de inkom en dat veroorzaakte een stormloop." Er vielen ook verschillende gewonden. Zo werden 37 mensen naar het ziekenhuis gebracht. De meerderheid kon intussen opnieuw naar huis, zei de commandant nog. 

Vier dagen na de bekendmaking van het overlijden van de president op 17 maart, kwamen duizenden mensen naar het stadion Uhuru in Dar es Salaam om een laatste eer te betuigen aan Magufuli. De president zijn lichaam lag er opgebaard.

(Bekijk hier beelden van de rouwenden in het Uhuru stadion en lees verder onder de foto)

Videospeler inladen...

Tot nu hadden de autoriteiten geen dodental gecommuniceerd. Maar de druk op de autoriteiten nam toe omdat er steeds meer mensen bevestigden dat er dodelijke slachtoffers in hun familie te betreuren waren. Het Franse nieuwsagentschap AFP had eerder bericht dat vijf mensen, een vrouw en vier kinderen, om het leven waren gekomen. 

(Lees verder onder de foto)

Uhuru stadion
AFP or licensors

Magufuli overleden aan "hartproblemen"

De 61-jarige staatsleider was aan de macht sinds 2015. Hij overleed aan hartproblemen, volgens de autoriteiten. Maar volgens de oppositie zou de president overleden zijn aan de gevolgen van COVID-19. Zelf heeft hij de impact van het coronavirus steeds geminimaliseerd en weigerde hij om maatregelen te treffen tegen het virus.

Vicepresident Samia Suluhu Hassan volgt de overleden president op. Ze is de eerste vrouwelijke president van Tanzania.

Samia Suluhu Hassan
AFP or licensors

Meest gelezen