Woonwagenbewoners willen niet weg uit woonwagenpark Aarschot: "Ook niet als we de woonwagen mogen ruilen voor een villa."

Het stadsbestuur van Aarschot wil de woonwagens weg uit het woonwagenpark in Aarschot. De woonwagenzone ligt in een bos en dat is niet reglementair, zegt de stad. Pol en Marieke, die daar al negen jaar wonen in hun woonwagen, zien het niet zitten om te verhuizen en op zoek te gaan naar een andere woonst.

"Ik woon al heel mijn leven in woonwagens", vertelt Marieke. "Ook mijn ouders en de ouders van Pol komen uit een familie van woonwagenbewoners. Ik herinner me dat we als kind altijd rondtrokken met de caravan, tot we naar school moesten en dan hebben we een vaste staanplaats gezocht."

Pol en Marieke wonen al negen jaar in het woonwagenpark van Aarschot, in het bos, en ze willen er niet weg. "Ik woon hier heel graag, dit is onze cultuur, dit is onze vrijheid. Ik ben het niet gewend om in een huis te zitten", zegt Pol. Ook Marieke wil niet verhuizen: "We hebben een woonwagen op wielen, maar alles zit er wel in. We hebben een keuken, badkamer en slaapkamers. Het is hier rustig, je hebt hier een gevoel van vrijheid. En als er iets is, kan je altijd bij een buur terecht."

Een huis is geen optie, want rondtrekken zit in ons bloed, dat is onze cultuur

"Volgens de stad Aarschot moeten alle woonwagenbewoners hier weg", vertelt Pol. "Maar we zijn het er niet mee eens, want we zijn een beschermde cultuur. Volgens de Europese wet moeten ze ons naar een andere woonwagenzone sturen als ze ons weg willen. Maar ze willen ons in een kleinschalig woonproject duwen, in een huis voor drie personen. Dat is voor ons geen optie, want we zijn met vijf. Maar een huis is sowieso geen optie, want het rondtrekken zit in ons bloed. Dat is al eeuwenlang onze cultuur, en we willen dat in ere houden voor onze voorouders. Als we dit kunnen ruilen voor een villa, kiezen we nog voor onze woonwagen, want in een huis worden we ongelukkig."

Ruimtelijke ordening

Bert Van der Auwera, de eerste schepen van Aarschot die bevoegd is voor wonen en ruimtelijke ordening zegt dat het woonwagenpark niet reglementair is. Het ligt midden in een bos en dat kan niet volgens ruimtelijke ordening. De stad zoekt naar een oplossing voor de bewoners. Hij verzekert wel dat de mensen niet zomaar op straat zullen worden gezet. Van der Auwera spreekt van een uitdoofbeleid waarbij de mensen in het park mogen blijven wonen tot er een oplossing is gevonden. 

Meest gelezen