Videospeler inladen...

Ziekenhuizen moeten 6 op de 10 bedden op intensieve zorg vrijhouden voor COVID-19: "We houden ons hart vast"

Alle ziekenhuizen moeten tegen volgende week dinsdag overschakelen naar fase 2A. Dat betekent dat 60 procent van de bedden op intensieve zorg moet worden voorbehouden voor covidpatiënten. Er moet ook 15 procent extra bedden worden voorzien. Niet-dringende ingrepen moeten vanaf vandaag verder worden afgebouwd. 

Sinds 22 maart zijn de ziekenhuizen in ons land overgeschakel op fase 1B: ze moeten de helft van alle bedden op intensieve zorg (1.000 van de 2.000) vrijhouden voor covidpatiënten. 

Vandaag, amper een week later, volgt de instructie om opnieuw naar de volgende fase over te schakelen: fase 2A. Dat betekent dat nu 60 procent van de bedden op intensieve zorg moet worden voorbehouden voor covidpatiënten. 1.200 van de 2.000 bedden zijn vanaf volgende week dus gereserveerd voor covidpatiënten die intensieve zorg nodig hebben.

Die opschaling komt er omdat bijna geen plaats meer is op de afdelingen intensieve verzorging. "Al meer dan een week ligt 98 procent van de bedden op intensieve zorg vol", zegt Margot Cloet van Zorgnet-Icuro, koepelorganisatie van Vlaamse ziekenhuizen. 

Al de 3e keer op een jaar tijd dat we ethische keuzes zullen moeten maken

Margot Cloet, gedelegeerd bestuurder Zorgnet-Icuro

Momenteel hebben 738 covidpatiënten intensieve verzorging nodig, maar dat aantal stijgt nog elke dag. "We verwachten dat we ook de komende dagen nog een toename gaan zien en dus gaan we de andere zorg moeten afbouwen om die covidpatiënten te kunnen blijven opvangen."

Daarom vraagt de overheid aan de ziekenhuizen om vanaf vandaag ook "alle niet-dringende en planbare ingrepen uit te stellen die gebruik maken van intensieve zorg." Dringende en noodzakelijke ingrepen en behandelingen, zoals chemotherapie en dialyse, moeten wel blijven doorgaan.

Coronacommissaris Pedro Facon: "Dit wouden we absoluut vermijden" (lees voort onder de video):

Videospeler inladen...

"Het is aan de artsen om een goede selectie te maken tussen wat dringend is en wat kan worden uitgesteld. Maar het spreekt voor zich dat dit gevolgen zal hebben voor de hele volksgezondheid. Dus we houden ons hart toch wel vast", zegt Cloet. "Het is al de derde keer op een jaar tijd dat er ethische keuzes zullen moeten worden gemaakt, maar we hebben geen andere optie."

Herbeluister het gesprek met Margot Cloet uit "De Wereld Vandaag" op Radio 1:
(lees verder onder het klankfragment)

Naast meer bedden voor covidpatiënten moeten de ziekenhuizen vanaf dinsdag ook 15 procent extra bedden voorzien. Iets wat Geert Meyfroidt, intensivist van het UZ Leuven en voorzitter van de Belgische vereniging voor Intensieve Geneeskunde, nochtans absoluut wilde vermijden.

"We hebben gezien dat er tijdens de eerste golf in die extra bedden ongeveer 6 procent meer sterfte was", zei Meyfroidt gisterenavond in "De Afspraak" op Canvas. "We moeten daar geen doekjes om winden, de kwaliteit van de zorg in die extra bedden is wat lager", zegt Margot Cloet. "Je moet bij die extra bedden ander personeel zetten, mensen met wat minder expertise, personeel met minder tijd."

De vorige keer dat de ziekenhuizen naar fase 2A moesten overschakelen was op 22 oktober 2020, tijdens de tweede golf.

Bekijk hier Margot Cloet in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen