BELGA

Zitting over Let's Go Urban van parlementslid El Kaouakibi uitgesteld, bewindvoerster: "Ik wind geen doekjes om vaststellingen"

Een eerste zitting in de zaak rond de vzw Let's Go Urban van Vlaams Parlementslid Sihame El Kaouakibi voor de ondernemingsrechtbank in Tongeren is vanmorgen meteen uitgesteld. De rechtbank behandelt het beroep van de politica tegen de voorlopig bewindvoerster van de vzw. Maar omdat een van de advocaten van El Kaouakibi ziek is, hebben ze uitstel gevraagd en gekregen. De zaak is uitgesteld naar 20 april.

De ondernemingsrechtbank in Tongeren buigt zich niet over het eventueel misbruik van subsidiegelden, maar over het al dan niet aanblijven van de bewindvoerster. De advocaten van de politica vroegen meteen om uitstel, omdat een van de pleiters van hun team ziek is. "De deontologie schrijft voor dat we daar mee akkoord gaan (...) dat is hoffelijkheid", reageerde de voorlopig bewindvoerster Annemie Moens bij het verlaten van de rechtbank. De zaak is uitgesteld naar 20 april.

Bekijk hier het verslag uit "Het Journaal" (en lees verder onder de video):

Videospeler inladen...

Uitgelekt rapport

Sihame El Kaouakibi (Open VLD) kwam vorige maand in opspraak. Ze zou subsidiegelden voor haar vzw Let's Go Urban - een dansproject voor kansarme jongeren in Antwerpen - hebben gebruikt voor privézaken. Er werd een voorlopig bewindvoerster aangesteld om de zaak uit te pluizen, en het parket vorderde ook al een onderzoeksrechter. 

Ik zit nog met veel vragen

Voorlopig bewindvoerster Annemie Moens

De politica ontkent alle aantijgingen van mogelijk misbruik van subsidiegelden en ging tegen de aanstelling van de bewindvoerster in beroep. El Kaouakibi noemt haar partijdig. Gisteren lekte het rapport van de bewindvoerster uit. Ze was in haar bewoording snoeihard voor El Kaouakibi en argumenteerde dat er minstens voor 450.000 euro aan subsidiegelden voor de vzw naar haar privévennootschappen was gevloeid. 

"Ik spui geen meningen in de pers, ik vind het jammer dat rapport gelekt is, want het is bestemd voor de partijen in de rechtbank", zei Moens aan de pers aan de rechtbank in Tongeren. "Ik hoef geen doekjes te winden om de vaststellingen die ik doe. Ik zit nog met veel vragen, en elke dag komt er nog nieuwe informatie binnen", aldus Moens.

Het is jammer dat het rapport gelekt is

Voorlopig bewindvoerster Annemie Moens

Enkele weken terug verscheen minister van staat (en advocaat) Johan Vande Lanotte aan de zijde van de politica op een persconferentie. Hij had de boekhouding van Let's Go Urban bekeken en zei toen dat er hoogstens een paar foutjes waren gemaakt. Vande Lanotte wilde gisteren nog niet reageren op het uitgelekte rapport. Hij wil de nieuwe elementen eerst bekijken. 

Meest gelezen