150 aanwezigen op rouwplechtigheid in Zaventem: "Inspecteurs grepen niet in want waren gevangene aan het begeleiden"

In Zaventem zijn afgelopen weekend 150 mensen opgedaagd bij een begroeting van een overledene. Niet alleen waren de aanwezigen met te veel, ze respecteerden ook de coronamaatregelen niet. Door de politie werd niet ingegrepen, hoewel er twee inspecteurs aanwezig waren.

150 mensen wilden afgelopen zaterdag afscheid nemen van een dierbare in Zaventem. De situatie bij de begrafenisondernemer liep echter uit de hand. Een groot deel van de rouwenden hield zich niet aan de  coronamaatregelen: ze stonden te dicht bij elkaar of droegen geen mondmasker. Het voorval leidde tot heel wat commotie en nog meer toen bleek dat er twee agenten op de begroeting aanwezig waren. 

Gevangene

"Er waren inderdaad twee inspecteurs aanwezig", zegt burgemeester Ingrid  Holemans  (Open VLD). "Ik betreur de feiten maar wil duidelijk zijn dat de twee aanwezige agenten er waren om een gedetineerde te begeleiden. De overledene was namelijk zijn moeder. De agenten vonden ook dat deze opkomst niet kon, maar zij konden op dat moment niet ingrijpen." 

Dit is een geval van overmacht, we waren al met twee interventies bezig en we zijn nu eenmaal onderbemand

Jean-Pierre Van Thienen , politie Zaventem

Volgens de politie van Zaventem was het echter niet zo eenvoudig om op dat moment meerdere agenten op te trommelen om in te grijpen  “Dit was een geval van overmacht”, zegt korpschef Jean-Pierre Van Thienen. “Opeens was er een volkstoeloop, maar op hetzelfde moment waren onze interventieploegen bezig met een inbraak op heterdaad en een geval van familiaal geweld. Bovendien kan je ook moeilijk met een groot machtsvertoon ingrijpen bij rouwende mensen. Maar ik betreur ten zeerste dat die overtreders vrijuit gegaan zijn. Maar we zijn nu eenmaal onderbemand en werken ons al uit de naad om de coronamaatregelen na te doen leven. We gaan proberen om ons voortaan nog beter voor te bereiden door te overleggen met begrafenisondernemers en de Burgerlijke Stand. Zodat we in de toekomst zo’n gevallen hopelijk kunnen vermijden. Maar het is geen garantie.”

Ik heb alles georganiseerd volgens de regels en die werden ook gevolgd

Begrafenisondernemer Zaventem

 In een reactie laat de betrokken begrafenisondernemer nog  weten dat hij alles volgens de regels heeft georganiseerd. "De mensen zijn per twee binnengekomen om te groeten en daarna via een andere weg terug naar buiten gegaan”, zegt hij. “Daarna is er een grote groep naar de begraafplaats van Sint-Stevens-Woluwe getrokken. Maar daar zijn ze vervolgens conform de regels door onze ceremoniemeester in verschillende groepen van 50 toegelaten tot de plechtigheid.”

Niet de eerste keer

Het is niet de eerste keer dat er in Zaventem problemen zijn bij een begrafenis. Vorig jaar werden tijdens twee uitvaartplechtigheden op het kerkhof de toen geldende coronamaatregelen volledig genegeerd. Toen ging het om Brusselse uitvaartondernemingen die daarvoor op de vingers werden getikt. 

Meest gelezen