Radio 2

Beiaardier in Gent draait overuren: "Nieuwe liedjes met de hand programmeren tegen Pasen" 

Kenneth Theunissen draait lange dagen om de beiaard in het belfort in Gent tegen Pasen te voorzien van 3 nieuwe deuntjes. De melodieën moeten met de hand in de trommel gepind worden. "Monnikenwerk en het moet juist zijn." 

Beiaardier Kenneth Theunissen klimt al ’s morgensvroeg in de speeltrommel van de beiaard in het belfort in Gent. "De trommel heeft allemaal pinnetjes en vijzen. Die zorgen ervoor dat de juiste melodie gespeeld wordt. Er zullen vanaf Pasen drie nieuwe liedjes te horen zijn. Ik moet dus alle pinnetjes en vijzen manueel losmaken en de nieuwe liedjes erin programmeren. Dat is een erg nauwkeurig werkje."

De trommel zal de komende 2 jaar 10.000 keer ronddraaien met de nieuwe liedjes erop. Het moet dus helemaal juist zitten
Kenneth Theunissen, beiaardier

“De trommel zal de komende 2 jaar 10.000 keer ronddraaien met de nieuwe liedjes erop. Het moet dus helemaal juist zitten. De beiaard speelt automatisch, aangestuurd door de beiaardtrommel. Op die trommel zitten pinnetjes, en die sturen de hamers aan die de klokken aantikken. Sommige mensen denken dat ik elke keer de toren beklim om live te spelen, maar dat klopt uiteraard niet”, lacht Theunissen. 

3 nieuwe liedjes

Er zitten korte liedjes bij, zoals "Wij zullen doorgaan" van Ramses Shaffy. Maar ook langere liedjes, zoals "In mijn stroatse" van Walter De Buck. "Twee meisjes" van Raymond van het Groenewoud zal ook gespeeld worden. Dat is ideaal voor klokken, omdat de melodie zeer duidelijk en doorzichtig is.” Het enige liedje dat niet vervangen wordt, is "Klokke Roeland", het officieuze volkslied van de Gentenaars. 

Loodzware beiaard

De beiaard in het Gentse belfort werd in 1659 geïnstalleerd en rond 1985 gerestaureerd. Hij telt meer dan 50 klokken. Ze wegen samen 30.000 kilo. Zondag laten ze om 12.30 uur voor het eerste de nieuwe liedjes weerklinken. "Ik laat de trommel een paar keer ronddraaien en dan speelt er ieder kwartier een liedje”, besluit Theunissen. 

Meest gelezen