Arboretum Kalmthout lanceert gin met bloemen van eigen toverhazelaars

Het Arboretum van Kalmthout heeft een eigen gin laten ontwikkelen. Die is gemaakt op basis van de bloemen van de prachtige welriekende toverhazelaar. Daarvan hebben ze in het Arboretum bijna 200 verschillende exemplaren. De gin werd gestookt in een ambachtelijke stokerij in Sint-Lenaarts (Brecht). Hij wordt verkocht ten voordele van de uitbreiding van de tuin. Die wordt een hectare groter. 

Het Arboretum van Kalmthout is bekend voor zijn toverhazelaars. Begin dit jaar trok assistent-tuinchef Steven Vanden Bergh er met een emmer op uit. Die vulde hij helemaal met bloemen van drie verschillende soorten gele toverhazelaars. "De gele bleken veel meer geur af te geven dan de rode, dus daarom hebben we die gele gekozen", vertelt hij op Radio 2 Antwerpen.

Vervolgens werd de emmer naar de ambachtelijke stokerij Sterkstokers gebracht, in Sint-Lenaarts: "Daar hebben ze het van ons overgenomen en werden er nog andere kruiden aan toegevoegd uit onze tuin, zoals jeneverbes", gaat Vanden Bergh voort. In totaal werden er acht kruiden, bessen, bloemen, planten en bomen aan toegevoegd: naast jeneverbes ook iriswortel, sleedoornbes, laurierblad, eikel, korianderzaad en rabarberstengel.

De gele bloemen bleken veel meer geur af te geven dan de rode. Daarom hebben we die gekozen.

Steven Vanden Bergh, assistent-tuinchef Arboretum Kalmthout

"Ik heb hem gisteren voor het eerst geproefd en hij smaakt en ruikt zoet en zacht. Schitterend bij het mooie weer van vandaag", lacht Vanden Bergh. 

De gin werd gemaakt om wat extra fondsen te werven voor de uitbreiding van het arboretum. Onlangs werd een naburige privétuin gekocht en daardoor zal het arboretum een hectare groter worden. De opbrengst van de verkoop gaat volledig naar die uitbreiding. Er worden ook maar 1.000 flessen van een halve liter van gemaakt. Die kosten 39,5 euro en zijn te koop in de cadeau- en boekenshop van Arboretum Kalmthout. 

Steven Vanden Bergh plukt voorzichtig de fijne hamamelisbloempjes.

Meest gelezen