Bijna 1 op 6 Genkse jongeren stopt met school zonder diploma

In het schooljaar 2018-2019 hebben in Limburg 966 jongeren de middelbare school zonder diploma verlaten. Dat is ruim 11 procent van alle schoolverlaters. Het probleem is het grootst in Genk, daar had bijna 17,5 procent van de schoolverlaters geen diploma, schrijft Het Belang van Limburg. 

Jongeren die stoppen met de middelbare school zonder diploma is een probleem dat maar moeilijk opgelost raakt. In het schooljaar 2018-2019 stond Genk op kop. Het schooljaar daarvoor was dat Maasmechelen. En het is een probleem waar niet alleen de mijngemeenten mee kampen, ook in Lanaken, Nieuwerkerken en Leopoldsburg liggen de cijfers hoog.

De stad Genk probeert het tij te keren met verschillende initiatieven, vertelt schepen Anniek Nagels (CD&V): "Zo hebben we in 2019 een meldpunt opgericht. Samen met de scholen en het CLB proberen we de jongeren die dreigen af te haken te bereiken. Zo zijn we tijdens de eerste lockdown van de coronacrisis aan de voordeur van jongeren gaan staan die de online lessen net meer volgden. En die aanpak heeft gewerkt."   

Veel meisjes

"In de cijfers valt op dat het vooral meisjes zijn die afhaken", gaat Nagels verder. "We willen met jeugdwelzijnswerk en motivatiecoaches bekijken hoe we hen de juiste attitudes aanleren, hoe we hen kunnen motiveren, want we merken dat hun zelfbeeld soms laag is door het watervaleffect, omdat ze al veel tegenslagen op school moesten verwerken."

Gemiddeld haakt 11,2 procent van de Limburgse jongeren in het middelbaar onderwijs af zonder diploma. Het Vlaamse gemiddelde ligt een beetje hoger, op 12,1 procent.  Hamont-Achel is de beste leerling van de klas in Limburg, daar heeft amper 1,4 procent van de schoolverlaters geen diploma.

Meest gelezen